StoryEditorOCM
Zagoravelika čast

Imotski ušao u povijest HTZ-a, danas je bio poseban dan. Staničić: Nije slučajno da smo se okupili baš u ovom gradu. TZ Imota je idealan primjer...

19. srpnja 2022. - 14:27

Imotski je ušao u kronologiju rada Hrvatske turističke zajednice od njenoga osnutka na vrlo zanimljiv način. Naime, u tom gradu održana je u utorak sjednica Turističkog vijeća HTZ-a, i to prva takva izvan Zagreba.

Osim toga, sjednici je prisustvovala i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, direktor HTZ-a Kristjan Staničić, što na jedan način daje i značaj samoj sjednici, ali i Imoćanima. Čime su Imotski, njegova Turistčka zajednica Imota zaslužili takav tretman.

- Mogu vam kazati da sam iznimno sretan i kao župan i kao obični građanin naše županije da danas u Imotskom imamo na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a i ministricu turizma i direktora te zajednice. Hvala im od srca jer mi u Splitsko-dalmatinskoj županiji uz turizam na našoj obali, našim otocima, stalno proklamiramo i turizam našega zaleđa, naše Dalmatinske Zagore, Cetinske, Imotske krajine, naše Hrvatske Provanse.

image
Braco Ćosić

Pazite, kada smo i krenuli u objedinjenje turističkih zajednica Imotski je bio  prvi i jedinstven primjer u Hrvatskoj koji je objeručke prihvatio taj model i on je ogledni primjer dobrog i kvalitetnog 'suporta' razvoju turizma i u drugim krajevima naše županije, pa i u istaknutim i već poznatim destinacijama, poput Hvara, Brača. Zajedno smo jači i hvala ministarstvu što daje potporu takvom modelu organiziranja turističkih zajednica, riječi su župana Blaženka Bobana.

- Mi smo danas na brojci od 95 posto noćenja u usporedbi sa 2019. godinom, no kada usporedimo rezultate Turističke zajednice Imota oni su za čak 22 posto bolji od rekordne 2019. godine. To je i jedan od razloga zašto smo odabrali Imotski za sjednicu Turističkog vijeća. Onda i naše ministarstvo kroz Fond za nedovoljno nerazvijene i udružene turističke zajednice omogućava sredstva od 40 milijuna kuna za njihov razvoj, ravnomjerni razvoj i u konačnici održivi turistički razvoj. TZ Imota je idealan primjer kako to treba u konačnici izgledati. Konačno, i Splitsko-dalmatinska županija dobila je ove godine iz tih sredstava dva milijuna kuna. Smatramo da je upravo u toj županiji izvrstan potencijal za razvoja ruralnog turizma, izjavila je ministrica Nikolina Brnjac.

image
Braco Ćosić

- Nije slučajno da je baš Imotski izabran kao prvi grad da bude domaćinom sjednici Turističkog vijeća. Još prije četri godine pričali smo u Imotskom o objedinjavanju malih turističkih zajednica i nakon zakona iz 2020. godine ovdje u Imotskom svjedočimo o ispravnosti takve odluke. Hvala TZ Imota i direktoru Luki Kolovratu na realizaciji prvog takvog primjera objedinjenja u Hrvatskoj. Uostalom, vidljivi su i rezultati što je i primjer održive turističke destinacije. Upravo u Dalmatinskoj zagori možete doživjeti sve ono lijepo i tradicionalno što nudi taj kraj, izjavio je direktor HTZ-a Kristijan Staničić.

Turistički poslanici uz ministricu Brnjac u pratnji domaćina gradonačelnika Ivana Budalića I direktora TZ Imota Luke Kolovrata posjetili su prirodne ljepote Imotskog te muzej Franjevačkog samostana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 23:25