StoryEditorOCM
ZagoraBIZNIS NA KRŠU

I usred pandemije u ovom dijelu Dalmacije padaju turistički rekordi, a osim prirodnih ljepota, imaju još jednu veliku prednost. Direktor Turističke zajednice otkriva nam velike planove

Piše Braco Ćosić
18. veljače 2022. - 21:48

Unatoč pandemiji, protekla turistička godina u Imotskoj krajini doista je bila za pamćenje.

To je potvrđeno s više od 100 tisuća noćenja, povećanjem broja luksuznih smještajnih objekata, ali i rekordnim posjetom prirodnim ljepotama Imotskog i okolice. Sve to je dodatno motiviralo turističke djelatnike na tom području da se što kvalitetnije pripreme za nadolazeću sezonu, bez obzira što će je diktirati stanje s koronavirusom.

Kako doznajemo, Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imota, sa svojim suradnicima ovih dana priprema čitav niz novosti kojima će dodatno osnažiti dobar marketing lokalnih vrijednosti koji će biti prezentirani gostima.

Imotske kuće za odmor ni ovoga ljeta ne zjape prazne, u jednoj od njih posjetili smo goste iz Poljske: Htjeli smo bliže moru, ali ovdje je povoljnije. Bitno je da imamo bazen

Imotska krajina postala turistički fenomen, Nijemci ne žele otići: ‘Ne brine nas crvena lista. Ovdje nas korona ne može naći!‘

- Turistička zajednica je samo mali segment u promidžbi turizma u Imotskom i Imotskoj krajini, jer u prvom redu tu su naši iznajmljivači. Prošlu godinu završili smo s brojkom od njih 384, a ove sezone ta brojka bit će veća, jer u ovom dijelu godine je,  prema našim podacima, već prijeđen broj od 400 domaćina.

image
Luka Kolovrat
Braco Ćosić

Optimist sam i ako pandemija splasne, smatram da ćemo premašiti i lanjski rekord po noćenjima, a u toj brojci bilo je više od 90 posto inozemnih gostiju. Još u listopadu prošle godine svi iznajmljivači su dobili upite i rezervirali dio svojih kapaciteta, a onda smo imali zatišje od gotovo tri mjeseca, ali zadnjih nekoliko tjedana bilježimo porast upita potencijalnih gostiju, ali i rezervacija - tvrdi Kolovrat i dodaje:

- Ipak, moramo imati malu zadršku iako je smještaj u Imotskoj krajini među najsigurnijima u Hrvatskoj zbog lokacija kuća, odvojenosti od središta mjesta, redovitog cijepljenja vlasnika i članova njihovih obitelji. Tako smo i 2020. na nacionalnoj razini imali između 50 i 60 posto popunjenosti turističkih kapaciteta, a kod nas I do 80 posto.

Kako je vila usred ničega postala biznis za cijelu obitelj: otac Mate svojim je rukama izgradio ovu ljepoticu, a tek što je dovršena, stižu rezervacije za skoro cijelu sezonu

Šime Medvidović prvi je u Imotskoj krajini počeo sa seoskim turizmom: Kad sam krenuo, ćaća mi je rekao: ‘Sine moj, nisi ti svoj‘

Čujemo da se pripremate realizaciju nekoliko važnih projekata.

image
Hodanje po žici iznad grotla Modrog jezera
Braco Ćosić

- Započeli smo nekoliko višegodišnjih projekata, pa smo iz fondova za udružene turističke zajednice i od Županije splitsko-dalmatinske putem natječaja dobili gotovo 800 tisuća kuna. To je 60 posto svih naših prihoda. Sličan rezultat očekujemo I ove godine.

Lani smo uredili prvu fazu hodočasničke staze Camino Imota, obilježili je, organizirali prvi Camino vikend tijekom kojeg je došlo više od 150 hodočasnika iz raznih zemalja. Za taj dio projekta dobili smo i nagradu Udruge hrvatskih putničkih agencija. Ove godine krećemo s drugom fazom, a ciljani vikend organizirat ćemo ranije, početkom svibnja, zbog očekivanih velikih ljetnih vrućina.

Usporedno započinjemo i treću fazu s kojom zatvaramo ovu priču, a to je spoj naše Camino Imote na hodočasničku stazu Gospe Sinjske. Turistička zajednica iz Sinja je radila tu stazu od Rame u BiH preko Sinja do Solina, a mi bismo se sada preko Trilja spojili do Solina.

image
Camino Imota veliki je hit među hodočasnicima
Braco Ćosić

Imamo i dugogodišnji projekt upravljanja kvalitetom destinacije, naziva "IQM Imota". Prošle godine imali smo 30 partnera koji su se mogli educirati, potpisali su knjigu standarda i obvezu da će se držati te razine. Prikupljeno je više od 1500 recenzija naših gostiju i svaki dionik je dobio pisano izvješće o tome kako ga vide gosti.

U 2021. imali smo izmjerenu kvalitetu sukladno recenzijama od 95 posto, što je izniman rezultat. Cilj nam je povećati broj sudionika, ali I broj promatranih recenzija.

Planiramo i veliku biciklističku utrku koja će spojiti sport, razgledavanje prirodnih ljepota Imotske krajine i susrete s našim poznatim vinarima, potom šahovsku simultanku na ulazu u Modro jezero s jednim od naših velemajstora, imat ćemo i novu brošuru u suradnji sa HGSS-om.

Takožer smo nestrpljivi oko ulaska Geoparka "Biokovo – Imotska jezera" u sustav UNESCO-a, jer je to naš veliki adut. Dobili smo čak 885 bodova od evaluatora od mogućih 1000, što je uistinu impozatno.

Čekamo odluke UNESCO-ova Vijeća i Skupštine, čije su naznake da bismo trebali još doraditi neke sitnice. Nada još postoji da dobijemo ulazak ubrzo, ali ako se to I prolongira za kratko vrijeme, naš ulazak je siguran - zaključuje čelnik TZ-a Imota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 02:19