StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTRAH U KOSTIMA

Čim se počelo šuškati da im inspektori stižu na vrata, iznajmljivači u jednom danu prijavili 500 gostiju. Sve je bilo puno turista, a TZ-ov sustav je pokazivao ogroman broj praznih kreveta!

Piše Braco Ćosić
12. kolovoza 2022. - 14:02

Priča o neprijavljivanju gostiju od strane privatnih iznajmljivača s područja Imotske krajine dobila je novi izgled, a podatke smo i u prvom i u aktualnom slučaju dobili od strane Turističke zajednice Imota (TZ).

Prema navodima turističkih djelatnika, glavni uzrok svega bilo je "nesnalaženje novih vlasnika smještajnih objekata, a ne njihovo izbjegavanje zakonskih odredaba".

- Iznajmljivači s područja Imotske krajine među najkvalitetnijima su i najsrdračnijima, mjerenja u sklopu projekta "Integralno upravljanje kvalitetom u destinaciji" pokazalo je da je kvaliteta usluge 95 posto, što je jedan od vodećih rezultata u Hrvatskoj.

Iznajmljivači su do sada redovito prijavljivali goste, međutim nakon ogromnog porasta broja kuća i kreveta, manji dio naših domaćina počeo je s praksom neprijavljivanja, što se posebno osjetilo u špici ove sezone kada je gotovo sve puno, a sustav je pokazivao više od 1200 slobodnih kreveta - tvrde u TZ-u i dodaju:

- Nitko ne lovi u mutnom, vjerujemo da je u drugim destinacijama i osjetno lošije, ali željeli smo odmah ispraviti sve nedostatke naše destinacije. Neprijavljivanjima nije financijski oštećen nitko, jer su gotovo svi iznajmljivači na paušalnom plaćanju obveza koje ne ovisi o broju gostiju.

S druge strane, gost koji nije prijavljen može imati velikih problema u slučaju prometne nesreće, bolesti i slićno, a iznajmljivači se izlažu visokim novčanim kaznama u slučaju dolaska inspektora.

Od vašeg prvog teksta broj prijavljenih je odmah porastao za oko 500 dnevno, a u naš ured se javilo na desetke iznajmljivača s raznim upitima i problemima. Za sve koji nisu imali tehničke mogućnosti za prijavu, TZ Imota zakupila je sustav mVisitor pomoću kojeg prijava gostiju ide jednostavno, doslovno za dvije minute, a gosti se mogu prijaviti i sami.

Kada uzmemo sve navedeno u obzir, mislim da smo većinu problema i neprijavljivanja vrlo brzo riješili".

Na kraju se treba osvrnuti i na razne komentare, a najviše ih je bilo anonimnih, po kojima su Imoćani stavljeni na stup srama zbog objave podataka od strane TZ-a.

Eto, imotski turistički operativci, konačno i novinari, to su objavili, ne prozivajući druge, pa tako do sada i ne apostrofirajući izjavu Tomislava Faina, predsjednika Udruge hrvatskih putničkih agencija, prema kojem je primjerice u Zadru 40 posto neprijavljenih gostiju.

19. travanj 2024 08:57