StoryEditorOCM

Vrbanjani proslavili blagdan sv. Generoža

Piše PSD.
6. veljače 2014. - 14:58
U Vrbanju na Hvaru svečano je proslavljen blagdan suzaštitnika mjesta sv. Generoža ili Jeneroža kako ga mještani od milja zovu.

Uz sudjelovanje brojnih vjernika Vrbanja i okolnih župa koncelebrirano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi zaštitnika sv. Duha predvodio je don Senko Antunović, župnik župe sv. Nikole u Metkoviću.

Koncelebriralo je desetak svećenika, među kojima je bio župnik don Ivica Babić, generalni vikar i župnik Jelse i Pitava don Stanko Jerčić i hvarski dekan i župnik Vrboske i Vrisnika don Emil Pavišić.

Liturgijsko pjevanje predvodili su domaći muški župni pjevači i članovi VIS-a Vertigo iz Metkovića Dragica Margeta i Branko Medak koji je svirao na orguljicama, a za mlade iz Vrboske održali su i cjelovečernji koncert u mjesnom društvenom domu »Matija Ivanić«.

Predvoditelj Antunović u vrijeme Domovinskog rata bio je župni vikar u Solinu i puno pomagao prognanicima i izbjeglicama iz BiH, osobito onima iz Jajca, koji ga se i danas sa zahvalnošću rado sjećaju.

U ovoj prigodi govorio je o vjernosti kršćana Kristu i njegovu križu kojega se nije odrekao ni sv. Generož i nije htio bacati tamjan na žrtvenik poganskih bogova.

U tom smislu je vjernicima poručio da je za današnje kršćane nužno potrebno ostati vjeran Isusu i njegovu križu kojemu se na otoku Hvaru iskazuje velika i osobita čast i pohvala kao znaku mira, pomirenja i ljubavi.

U popodnevnim satima pjevala se Večernja, a kroz mjesto je prošla i tradicionalna procesija s moćnikom sv. Generoža.

Tekst: Mirko Crnčević
Foto: Stipo Marčinković 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:34