StoryEditorOCM
DalmacijaZBOR MJEŠTANA U NAZOČNOSTI ČELNIKA STAROGA GRADA O PLANOVIMA OPĆINE JELSA

Vrbanj: nećemo ispust kod Garmice

Piše PSD.
7. prosinca 2008. - 20:42

Izraženo je veliko negodovanje što je ispust uvršten u Prostorni plan uređenja općine Jelsa, a istodobno ga nema u Prostornom planu Splitsko-dalmatinske županije

Tridesetak mještana Vrbanja saslušalo je izlaganje starogradskoga gradonačelnika Viska Haladića i gradskoga tajnika Mladena Plančića u subotu navečer u Zadružnom domu “Matij Ivanić” u Vrbanju, o poduzetim aktivnostima protiv alternativnog podmorskog ispusta kanalizacijskog sustava Jelse i Vrboske na lokaciji Garmica, nakon čega su izrazili veliko negodovanje što je taj ispust uvršten u Prostorni plan uređenja općine Jelsa, a istovremeno ga nema u Prostornom planu Splitsko-dalmatinske županije.

Izlagači su, u nazočnosti Dinka Račića, predsjednika MO-a Vrbanj, i Vicka Matkovića, gradskog vijećnika, iznijeli da je u studiji utjecaja na okoliš za naselje Jelsa i Vrboska planiran zajednički uređaj i ispust u Hvarski kanal na lokaciji Glavice i da je ona ocijenjena kao optimalna s obzirom na hidrodinamičke, hidrografske, te bakterijske osobine područja.

Budući da je u međuvremenu Jelsa u nacrtu svoga PP-a uz privremeni ispust na Glavicama predvidjela i taj alternativni kod Garmice, dakle na samoj granici dviju jedinica lokalne samouprave, mještani Vrbanja su se peticijom izjasnili protiv toga, smatrajući da se to čini protivno ekonomskim, ekološkim, turističkim i drugim kriterijima, jer će se more u nekoliko uvala s oko 200 kuća onečistiti.

Kako do toga ne bi došlo, obavljeni su službeni kontakti i pismena korespondencija sa SDŽ-om, Hrvatskim vodama – VGO Split, pa i Zavodom za prostorno uređenje SDŽ-a, čiji su vodeći ljudi dali usmena ili čak pismena jamstva da do promjene lokacije ispusta neće doći.

Međutim, ona je unatoč tome ucrtana u PP općine Jelsa, pa je Grad Stari Grad 14. studenog o.g. od Uprave za prostorno uređenje u Zagrebu zatražio stručno mišljenje da li prostorni planovi lokalne razine moraju biti usklađeni s onima područne (regionalne) razine, no odgovor još nije stigao.

Skup građana je odlučio da Grad požuri taj odgovor, ali da se isto tako kontaktira s ministricom Marinom Matulović-Dropulić i vrhom “Hrvatskih voda” u Zagrebu, te da se po potrebi zatraži inspekcijski nadzor nad donošenjem PP općine Jelsa. S druge strane, MO Vrbanja izabrat će posebnu grupu mještana koja će također zatražiti prijam u SDŽ-u, a obratit će se još resornom ministarstvu, po potrebi i Vladi RH-a da se preispita zašto je došlo do mijenjanja odluka najodgovornijih osoba u proceduri donošenja prostornog plana susjedne općine.

Jelsa samostalno odlučuje

Općina Jelsa je svojim dopisom na primjedbe mještana Vrbanja odgovorila kako ona samostalno odlučuje o namjeni prostora na svom području, a da se pučanstvo Vrboske svojevremeno usprotivilo kanalizacijskom ispustu na Glavicama, te da je slijedom toga u PP-u predviđena i druga lokacija alternativnog ispusta kod Garmice.

Na taj akt su, prema riječima načelnika Iva Milatića, dobivene sve suglasnosti nadležnih tijela, a u tekstualnom dijelu PP-a pak stoji da će se izbor lokacije podmorskog ispusta izvršiti temeljem kompariranja rezultata studije utjecaja na okoliš koju će se prema posebnim propisima izraditi za obje lokacije.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:32