StoryEditorOCM
DalmacijaVilla Misura

Tihomir Orešković kupio vilu na Braču vrijednu 500.000 eura: Bila je to dobra prilika, sad ćemo je preurediti

Piše JL
27. kolovoza 2018. - 11:31
oreskovic_sinj15-300616.JPG

Da, kupio sam Villu Misura na otoku Braču - potvrdio nam je jučer bivši premijerTihomir Orešković koji, otkako se povukao s političke scene, zazire od javnog istupanja. Bivši premijer Orešković, čiji je kraj mandata obilježila afera Costabella, državna vila u kojoj je njegova obitelj voljela boraviti, napokon ima svoju vilu na Jadranu.
Došao je ovo ljeto, kaže, u posjet prijateljima u mjesto Splitska i doznao da se vila prodaje.
- Prošlo ljeto već sam gledao jednu kuću na Braču, ali ta se u međuvremenu prodala. Na ovu sam naišao ovo ljeto i cijena je bila povoljna. Zaljubio sam se u Jadran i ljude, pa sam je kupio - dodaje bivši premijer Orešković.
Isprva je, kaže, cijena bila oko 600 do 700 tisuća eura, ali u konačnici ju je Orešković platio, kako doznajemo, manje od 500 tisuća eura.
- Bila je to dobra prilika. Vila ima svu potrebnu dokumentaciju za preuređenje pa ćemo je i preurediti - rekao je Orešković.
Villa Misura nalazi se u mjestu Splitska u blizini Supetra, a od mora je udaljena 50-ak metara. Riječ je, kako se navodi u zemljišnim knjigama, o objektu veličine 250 četvornih metara s dvorištem od oko 500 četvornih metara i voćnjakom od oko 340 četvornih metara. Vila se koristila kao pansion i u tu je svrhu i uređena, a naziv je dobila prema prvim vlasnicima koji su na otoku poznati kao iznajmljivači, ali oni su je 2013. godine prodali. Moguće da im je opterećenje bio kredit čija je hipoteka vidljiva u zemljišnim knjigama, a riječ je o dva kredita u ukupnom iznosu od 290 tisuća eura koji su poslije brisani.
Vilu je kupila tvrtka Surel d.o.o. iz Krapinskih Toplica, koju je vodila Ruskinja Elena Surova, a o čijim su poslovima mediji pisali kad se pojavila u Hrvatskoj te planirala otvoriti turističku agenciju. Iz Moskve se doselila u srpnju 2011. godine i zaposlila se u hotelu Toplice kao voditeljica recepcije i domaćinstva. Agenciju Surel osnovala je 2012. godine.
Surova je prije radila i u tvrtki Krass hotel koja je u ljeto 2011. kupila bivši hotel Aquae Vivae od Dragutina Plahutara. Tvrtku su osnovali zagrebački ACM s udjelom od 50 posto, a ostatak je bio od jednog ruskog poduzeća registriranog u Bratislavi i ruskog poduzetnika i hotelijera Sergeja Surova, Elenina oca.
- Izašli smo iz vlasništva hotela Toplice jer se nismo slagali s menadžerskim odlukama - kratko je tada komentirala Surova za medije. Njezina je tvrtka tako 2013. prebacila poslovanje na Brač, a posljednje tri godine prijavljivala je oko 300 tisuća kuna prihoda. Bivši premijer Orešković još se nije u zemljišnim knjigama upisao kao vlasnik bračke vile, a na pitanje planira li se i njegova obitelj baviti turizmom, odgovara da zasad ne, ali “nikad ne reci nikad”. Istom se uzrečicom koristi i kada ga pitamo za politiku, ali uglavnom kaže da se “odlučio baviti biznisom”.
- Odlučio sam se ipak za biznis, a on ne ide s politikom - kaže Orešković koji i dalje ne želi reći kojim se to biznisom bavi otkako se poslije premijerskog mandata vratio u Tevu, pa i otamo ubrzo otišao.
Na otok Brač doveli su ga, kaže, prijatelji Vlatko Vanjek i Marko Majdandžić, vlasnici tvrtke Vamaco koja se bavi prodajom crne metalurgije te prijavljuje godišnje prihode veće od 290 milijuna kuna. Glasinu da za njih radi kao konzultant Orešković negira i kaže da su mu oni kućni prijatelji.
 
Da njegova obitelj voli boraviti na moru, bilo je očito i tijekom Oreškovićeva mandata kad su se koristili vilom Costabella. Na pitanje hoće li preimenovati Villu Misura u Vilu Orešković, bivši premijer kaže da će joj sigurno promijeniti ime, ali neće nositi njegovo prezime.
Vila se u oglasima prezentirala kao “smještaj s vlastitim parkiralištem, jednostavnim i funkcionalnim dvokrevetnim i trokrevetnim sobama - ukupno jedanaest soba s kupatilima, jedan luksuzni apartman s otvorenim pogledom na more i vlastitim terasama”. Također je u “sklopu ponude ugostiteljsko-turističkog objekta Misura i restoran gdje za svoje goste pružamo usluge hrane i pića. Posjetite nas, bit ćete dobrodošao gost, a trudit ćemo se da u okviru izvornog dalmatinsko-mediteranskog ugođaja pružimo sve da se osjećate kao doma”. Orešković kaže da su oni velika obitelj pa će njima odgovarati.
Podsjetimo da je obitelj Orešković godinama živjela i radila u Kanadi, a kad je Tihomir Orešković prihvatio funkciju premijera, obitelj se vratila u Hrvatsku. Tada su u Teslinoj ulici kupili stan te je ovo njihova druga nekretnina u nas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 21:34