StoryEditor
Politikapovratak u politiku?

Što zapravo stoji iza fotografije bivšeg premijera u Škorinom društvu? Izvori iz Domovinskog pokreta tvrde: Orešković nas podržava, to nam puno znači

Piše Goran Penić/Jutarnji list
26. svibnja 2020. - 08:15
Damir Krajač/HANZA MEDIA

Hoće li se bivši premijer u prvoj Vladi Mosta i HDZ-a, Tihomir Orešković, angažirati na ovim parlamentarnim izborima?

Fotografija koju je u nedjelju navečer objavio njegov bivši savjetnik u Vladi Stjepo Bartulica, koja prikazuje njih dvojicu u društvu Miroslava Škore, dala je naslutiti da se sprema neka suradnja Tima Oreškovića i Domovinskog pokreta, a sam Bartulica napisao je: “Ugodni nedjeljni razgovori. Stay tuned”.

Bartulica se, poznato je, već priključio Domovinskom pokretu Miroslava Škore i u posljednje vrijeme može ga se vidjeti u njegovu društvu, a Orešković im je, sudeći prema fotografiji, dao podršku. Bartulica se jučer cijeli dan nije javljao na pozive Jutarnjeg lista, kao ni Tihomir Orešković, ali su se o fotografiji oglasili iz Domovinskog pokreta i nisu demantirali moguću suradnju.

“U povodu brojnih upita o značenju fotografije gospodina Stjepe Bartulice s Miroslavom Škorom i Tihomirom Oreškovićem, izvještavamo javnost kako Domovinski pokret pozdravlja razgovore sa svim akterima koji imaju ideju kako promijeniti Hrvatsku nabolje, no to ne znači i da će svatko tko se fotografira s Miroslavom Škorom nužno postati dio platforme Domovinskog pokreta.

Veseli nas što okupljamo širok spektar kvalitetnih ljudi, bilo kao kandidate na listama, bilo kao savjetnike u izradi programa za razna područja, a o konkretnim imenima i ulogama javnost će biti pravovremeno obaviještena”, poručili su iz Domovinskog pokreta.

Orešković, kaže nam sugovornik blizak Domovinskom pokretu, sasvim sigurno podržava njihov projekt, već samom objavom fotografije, a nije isključeno da će im pripomoći u pisanju izbornog programa koji se izrađuje, vjerojatno u gospodarskom dijelu. Bartulica i Orešković ostali su dobri prijatelji i nakon zajedničke suradnje u Vladi, a fotografija je nastala na proslavi Bartuličina rođendana na kojoj je bio i Škoro.

Nitko od sugovornika ne potvrđuje, niti demantira da bi se Orešković mogao možda naći i na listi za Sabor, ali pitanje je želi li on to - da se iz biznisa ponovno vrati u politiku, ali tek kao saborski zastupnik. Vjerojatno bi Domovinskom pokretu odgovaralo da se Orešković nađe na listi, a sudeći prema fotografiji i našim sugovornicima, pregovori s njim očito traju.

- Tim je ovom fotografijom, za koju je dao dopuštenje da se objavi, svojim razgovorima i kontaktima sa Škorom, jasno dao do znanja koju priču smatra relevantnom. Ne treba zaboraviti ni tko ga je rušio s mjesta premijera. Hoće li biti na listi, ne bih prejudicirao, ali njegova podrška nam puno znači - kaže sugovornik iz Domovinskog pokreta za Jutarnji list.

Dodaje kako su moguće sve tri opcije: da Orešković samo podrži listu, da im pomogne kod pisanja programa, ali i da se nađe na listi.

- Unatoč svemu, Orešković hrvatskim građanima nije ostao u negativnom sjećanju. Tim je bez puno riječi, samo jednom fotografijom, rekao koga podržava. Prepoznao je relevantnu i vjerodostojnu, pobjedničku opciju - kaže naš sugovornik.

Tihomir Orešković je, podsjetimo, kratko bio premijer u vrijeme prve Vlade HDZ-a i Mosta od kraja siječnja do listopada 2016. godine. Doveden je na tu poziciju kao nestranački stručnjak jer je Most htio da Vladu ne vodi tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Iako ga je HDZ doveo na tu poziciju iz biznisa, u kojem je bio financijski direktor u Tevi, na kraju ga je zbog neslaganja s Karamarkovom politikom i svađom Mosta i HDZ-a u aferi “Konzultantica” sam HDZ srušio u Saboru izglasavši mu nepovjerenje.

Vlada je pala i raspisani su prijevremeni izbori na kojima je ponovno pobijedio HDZ, ali s novim predsjednikom Andrejem Plenkovićem koji je ponovno složio Vladu s Mostom. Ali, ni ta Vlada nije dugo trajala. Nakon što su Mostovi ministri u Vladi glasali protiv ministra financija Zdravka Marića, Plenković ih je potjerao iz Vlade i presložio većinu s HNS-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. ožujak 2021 02:02