StoryEditor
Dalmacijaponuda ravna nuli

Taman posla, prodat staru kuću! Bogati Vijetnamci uzalud su tražili 15 vila: za svaku su nudili odmah po dva milijuna eura, ali nisu našli nijednu

Piše Vinko Vuković / Makarska kronika
12. travnja 2018. - 18:19

Prodati nekretninu na području Makarske rivijere nije problem. Problem je, međutim, što nekretnina nema. Odnosno što ih nema dovoljno, što je potražnja veća od ponude i što ljudi, očito, nisu toliko osiromašeni da prodaju baš sve što imaju. Naravno, ovo posljednje nije problem. Osim ako niste vlasnik agencije za prodaju nekretnina.

Tržište, uglavnom, nije mrtvo. Kriza je prošla, novac se vrti, baš kao i duž cijele hrvatske obale, pri čemu je imati kuću na Rivijeri, slažu se svi naši sugovornici, apsolutni hit. Vlažni san mnogih stranaca koji imaju viška novca i slobodnoga vremena jest kameno zdanje pod Biokovom. Okućnica, loza, nekoliko maslina i pogled do Italije. Da braća Taviani vide kako se s druge strane Jadrana živi. I da nije baš takva bravura živjeti bez lavura.

- Kuće po selima, do 100.000 eura, za obnovu, jako su tražene, ali ih nema - kažu nam u makarskoj agenciji "Novi dom".

Nema ih iz dva razloga. Prvi je što su i vlasnici prepoznali njihov potencijal, pa ih sami uređuju i iznajmljuju, a drugi je što mnoge imaju puno vlasnika, pa im je nemoguće ili jako teško "očistiti" papire.

- Prodaja kuća i inače je specifična jer je svaka kuća poseban slučaj. Puno toga ovisi o položaju, pogledu, infrastrukturi, je li ispod magistrale ili je poviše, tako da cijena kvadrata tu jako varira - objašnjavaju iz agencije, dodajući kako su posebno tražene nekretnine u Tučepima i Brelima.

No, u osnovi, duž cijele Rivijere gradi se jako malo, poglavito stanova manjka, zato cijena i ne pada, dapače, konstantno raste, blago, ali sigurno. U centru Makarske i do 2500 eura se daje za četvorni metar, a u okolnim mjestima cijena ide do 1800 ili 2000 kvadrata, ovisno o blizini mora i veličini stana, pri čemu su oni jednosobni i dvosobni očekivano najtraženiji.

- Mi smo našu stambenu zgradu u Živogošću nedavno cijelu prodali u dva mjeseca, svih 15 stanova otišlo je za tren, eto kolika je potražnja - govori nam Višnja Klaričić iz "Albatros nekretnina".

 

Stanovi u Živogošću veliki su od 36 do 52 kvadrata, a "otišli" su po cijeni od 1200 do 1800 eura.

- Tko su bili kupci? Ha, zna se, naši iz Vrgorca i Bosna, najviše Bosna, njima je Rivijera zakon, a i Čeha je bilo - veli Višnja Klaričić.

Kad će sljedeću zgradu raditi, Bog zna. Dostupnoga zemljišta nema, iako kupci zovu sa svih strana. Nema, naravno, ni stanova za prodaju, a da o kućama i ne govorimo.

- S kućama je katastrofa! - ojađeno će.

Nedavno je njezina agencija bila pred velikim poslom, došli Vijetnamci s namjerom da kupe čak 15 luksuznih vila. Odmah, novac nije problem.

- Po vili su bili spremni platiti dva milijuna eura. Bili su odsjeli u hotelu "Osejava", ali kad su shvatili da je ponuda na Rivijeri ravna nuli, naglo su se odjavili i otišli dalje tražiti - prepričava vlasnica "Albatrosa".

I bogati Poljaci, veli, dolaze. I odlaze. Praznih ruku.

- Ne treba strancima objašnjavati prednosti i ljepotu Rivijere, sve oni znaju, evo, recimo, Zaostrog je u posljednje vrijeme posebno zanimljiv, ali ponuda je slaba, pogotovo kad su kvalitetne nekretnine u pitanju - napominje Višnja Klaričić.

Centar Makarske odmah "plane", čim se nešto pojavi, "nestane". No, tu bi, smatra naša sugovornica, ipak trebalo uvesti neka pravila "igre".

- Možda jesam Hercegovka, ali bih makarski stari grad zaštitila, ne bi bilo dobro da nam se dogodi kao nekim drugim gradovima čija su stara središta ostala bez života izvan sezone - veli.

 

Ima u nje još ideja. Recimo da se smanje turističke zone, to bi, uvjerena je, puno pomoglo.

- Mnoge jedinice lokalne samouprave odrede veliku turističku zonu za koju se može javiti samo jedan kupac, i to neka multimilijunaška korporacija, a bilo bi bolje da se takvo zemljište rascjepka i ponudi na tržištu za gradnju, jer ne mora baš sve biti podređeno velikim hotelskim kompleksima - zaključuje Višnja Klaričić.

Uz napomenu kako država u nekretninskom biznisu ima još puno toga za urediti. Na primjer, da se dokine praksa, sve učestalija, da se kupoprodaja, umjesto preko specijaliziranih agencija, obavlja posredstvom odvjetničkih ureda. No, to je već tema za neki drugi tekst.

Rupe za podstanare

Poseban su problem nekretnine za podstanare. Na jedan oglašeni stan za cjelogodišnje iznajmljivanje, kaže nam Višnja Klaričić iz "Albatros nekretnina", javi se više od 50 zainteresiranih.

- Uglavnom sve što je slobodno na tržištu ide u turizam, a ono što ostane nerijetko su rupe koje se onda nude podstanarima, a oni, na žalost, nemaju nikakav izbor – objašnjava naša sugovornica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 22:07