StoryEditorOCM
Dalmacijastečajna upraviteljica rasplakala neke već bivše zaposlenice imoćanke

SUZE U IMOTSKOM Otkaz za 147 radnika ‘Trimota’

Piše PSD.
13. siječnja 2012. - 15:25

U četvrtak je nova stečajna upraviteljica “Trimota” Ljiljana Poljanić uručila otkaze ugovora za 147 radnika nekadašnjeg imotskoga gospodarskog diva. Odluku o otkazu ugovora o radu svih djelatnika, koji je zapravo počeo 19. prosinca prošle godine, dan nakon uvođenja stečaja od Trgovačkog suda u Splitu, ogorčenim zaposlenicima, većinom ženama, pročitala je sama stečajna upraviteljica.

Prije toga obrušila se na novinare i snimatelje, obrazlažući taj čin time da je namjeravala davati izjave za medije nakon obraćanja radnicima, pa je naredila da novinari iziđu iz kruga “Trimota”, što je kod većine izazvalo negodovanje.

 HUS-ovi pravnici obećali pomoć Imoćankama

Takva klima potom se prenijela i među okupljene već bivše radnice i radnike koji su, neki sa suzama u očima, primili na znanje odluku o kolektivnom otkazu, ali istu i nisu htjeli potpisati.

Tek nakon telefonskog uvjeravanja sindikalnih čelnika Ozrena Matijaševića i Joze Marića radnice su potpisale odluku o otkazu. Sindikalisti su obećali da će već sljedeći tjedan doći sa svojim pravnicima kako bi do u detalje obrazložili radnicima što im nakon ovoga slijedi.

Svakako, četvrtak je bio posebno i tužan dan za mnoge radnike, posebno radnice, kojima je “Trimot” bio njihova jedina tvrtka u radnom vijeku, gdje su zarađivale kruh za sebe i svoje obitelji. Nije nedostajalo ni suza ni emocija.

- Ovo je najtužniji dan u mome životu. Suprug mi je bolestan, djeca su u školi, nadali smo se da će “Trimot” proraditi, ali nakon ovoga nema više nikakve nade - jecajući je kazala jedna radnica.

‘Trimotu’ došao kraj

Premda već drugi po redu stečaj koji je naložio Trgovački sud, za imotsku tekstilnu tvrtku ne mora značiti i kraj njezin kraj i konačnu likvidaciju, ipak malo tko vjeruje da bi se mogla obnoviti proizvodnja jer su, barem u četvrtak, svi u krugu svoje tvornice bili uvjereni da je ovim otkazima zapečaćena i njihova i sudbina “Trimota”.

Inače, radnicima sada slijedi prijava Zavodu za zapošljavanje te zakonom predviđene otpremnina i takozvana stečajna plaća u iznosu zajamčenog minimalca.

napisao i snimio braco ćosić 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 14:18