StoryEditorOCM
Dalmacijavlasnici nekretnina iz otišića, njih 212, uputili peticiju gradskim i državnim vlastima za spas svoje imovine

Srbi poručuju: Iselite stoku iz naših kuća

Piše PSD.
24. listopada 2010. - 17:26

Skupina od 212 vlasnika nekretnina srpske nacionalnosti i njihovih zakonskih nasljednika iz vrličkog naselja Otišić uputila je peticiju gradonačelniku Vrlike Ivanu Ćoriću i vrličkome Gradskom vijeću kojom traže zaštitu svoje imovine na području Otišića.

Peticiju su dostavili i Slobodanu Uzelcu, potpredsjedniku Vlade RH za društvene djelatnosti i ljudska prava, MUP-u, Policijskoj postaji Sinj i Općinskom državnom odvjetništvu u Sinju.

Potpisnici peticije predlažu donošenje rješenja o “zabrani nesavjesnog držanja stoke u kućama na području naselja Otišić”, jer je to, navode, “grub i nezakonit napad na privatni posjed i vlasništvo”.

Vele da oni kao vlasnici ili njihovi zakonski nasljednici nisu u stanju sami riješiti taj problem, pa traže od vrličkih gradskih vlasti da što žurnije reagira. Otišićani, potpisnici peticije, zahtijevaju uklanjanje žičanih ograda kojima su nepoznate i nesavjesne osobe uzurpirale skupine kuća i tu drže goveda, konje i ovce.

Traže zabranu korištenja svojih posjeda dok ih oni sami ne budu mogli čuvati svojom prisutnošću. Posebno zahtijevaju zabranu korištenja svojih domova za držanje stoke.

Također traže da se, sukladno njihovoj tradiciji i vjeri, otišićka crkva i groblje očuvaju od naleta stoke krupnog zuba. Potpisnici peticije mole vrličku gradsku vlast da im odgovori je li u stanju riješiti njihove probleme, a ako nije, da ih uputi kome se trebaju obratiti.

Što je povod ovoj neobičnoj peticiji? Kao taoci velikosrpske politike, koju su pojedinci među njima gorljivo zagovarali i provodili, Otišićani su izbjegli prije Oluje 1995. godine, uglavnom na područje Srbije. Njihovo predugo izbivanje pojedinci su shvatili kao priliku pa su posegnuli za tuđom imovinom.

To je koincidiralo s početkom isplate državnih poticaja uzgajivačima stoke. Otišić je postao ispasište za stotine goveda i ovaca, a vlasnici najvećih stada pristigli su i iz drugih naselja cetinskoga kraja. U početku su goveda lutala sve do dionice državne ceste Sinj – Vrlika.

Učestalim intervencijama stočarskih inspektora i policije stoka je maknuta s ceste, no njezini su se vlasnici “snašli” tako što su ogradili cijele zaseoke.

- U ogradi su se našli cijeli zaseoci Rnići i Rosići, po šest, sedam obiteljskih kuća u svakom. Tu stoku drže izvjesni Blaževići iz Maovica, koji imaju 150 goveda. Mi ih ne možemo maknuti bez pomoći institucija sustava jer ne želimo fizičke sukobe − kaže nam jedan dobro upućeni Otišićanin.

Zbog straha od mogućih neugodnosti najrazličitijih vrsta, dodaje, nitko ne želi pojedinačno podnijeti prijavu protiv uzurpatora. 

- Dobili smo peticiju, a čuo sam i za te Blaževiće. Mi iz gradske uprave izići ćemo na teren i učinit ćemo sve što bude u okviru naših nadležnosti. Vidjet ćemo što možemo učiniti mi, a što trebaju odraditi državne službe − kaže Branko Maras, zamjenik vrličkoga gradonačelnika.

Iz MUP-a smo dobili potvrdu da su primili peticiju te da njihovi djelatnici izviđaju na terenu, u što smo se i osobno uvjerili. Policijski operativci bili su u zaseoku Rnići.

Željeli smo do njih i njihovih sugovornika. Iz Državnog odvjetništva rekli su nam da su zatražili provjeru navoda iz peticije. Stado od nekoliko stotina ovaca u Otišiću drži izvjesni Zebić iz Dicma, a najveće stado goveda braća Nediljko i Goran Blažević iz vrličkoga naselja Maovice.

Za Zebića nam je rečeno da je vrlo korektan te da nastoji nikome ne učiniti štetu.

S Goranom Blaževićem kontaktirali smo mobitelom, a na pitanje je li vlasnik stoke, potvrdio nam je da se bavi stočarstvom, pa onda kazao:

− Šta oćeš? Mene si do sada 50 puta stavio u novine. Ti si jad od čovika. Pišeš o njima, a protiv mene. Vidi koju obnovu oni dobivaju. Sve šesta kategorija. Mrš, gubo jedna. Samo dođi.

toni paštar

Preko tuđeg do državnog novca

Naknadno smo doznali zašto smo tako “počašćeni” od stočara Blaževića. Njegovo stado, navodno, čini 150 grla i sva su u sustavu poticaja. Vlasnik stoke za svako takvo grlo godišnje dobije 2400 kuna iz državnog proračuna, a prošle je godine bilo 600 kuna više.

Blažević je, dakle, imao 360 tisuća “kunskih razloga” da brani održavanje postojećeg stanja u Otišiću. Očito ne vidi ništa loše u tome što do novca iz državnog proračuna dolazi bezočnim korištenjem i uništavanjem tuđe imovine.

Jer, prema njegovu mišljenju, radi se o “njihovoj” imovini, a na “njihovoj” strani mogu biti samo “jad” i “guba”. Međunacionalni odnosi u ovoj priči zapravo su samo fasada. Riječ je o tome da pojedinci samovoljno zauzimaju tuđe da bi zagrabili u državnu blagajnu. Tragedija je što im država to dopušta.

Sastanak u Vladi

U utorak će se kod potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca održati sastanak na kojemu će biti Božidar Pankretić, ministar regionalnog razvoja, predstavnici MUP-a, Grada Vrlike i Zavičajne udruge Otišić iz Zemuna, a jedna od tema susreta bit će i aktualna situacija u Otišiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 22:38