StoryEditorOCM
Dalmacijauhvaćeni objektivom

Sramota u dalmatinskom turističkom raju: tone zemlje s gradilišta šoping centra deponiraju se usred netaknute prirode, a odgovorni šute!

Piše Vinko Vuković/Makarska kronika
6. veljače 2019. - 14:10

Kamo se odvozi zemlja s iskopa budućeg trgovačkog centra u Makarskoj napokon je demistificirano, a o tome svjedoče i snimljene fotografije. Konačna destinacija je - Stupica.

Radi li se o legalnom deponiju? Nemoguće, jer nedavno smo upravo o tome radili temu i svi su naši sugovornici - poteštati s Makarske rivijere - izričito naglasili kako legalnih deponija u županiji naprosto nema. Sad kad znamo da deponij nije legalan, postavlja se pitanje ima li ovaj deponij zeleno svjetlo od Općine Podgora, pod čijom nadležnošću je Stupica. Odgovoro smo brzo dobili, u Općini, naime, tvrde kako nema.

Iz Općine Podgora, da budemo još precizniji, doznajemo kako nisu odobrili deponiranje zemljanog iskopa, dapače, uputili su komunalnog redara koji je napravio zapisnik i pozvao inspekciju zaštite okoliša.

Što je inspekcija poduzela, ne znamo, jer nam je inspektor Ante Znaor kazao kako nije ovlašten za davanje informacija, a službeni odgovor još uvijek čekamo. No, od komunalnog redara općine Podgora Zdravka Rose doznali smo da su poduzete sve mjere i da će se vlasniku zemljišta ispostaviti rješenje koje nalaže sanaciju terena.

Suvlasnik zemljišta Neven Hrstić obvezao se ukloniti nasip do 15. travnja, a tu je obvezu i službeno potpisao. Tako barem kaže direktor makarske Šumarije Boris Šabić. Zašto Šabić i zašto Šumarija? Pa, zato što zemljište na koje se iskreće zemlja s gradilišta budućeg makarskog šoping centra nije u cijelosti u Hrstićevu vlasništvu, što Hrstića, očito, nije smetalo da deponiranje dogovori s izvođačem radova.

- Istina je, zemlja je na području kojim upravljaju Hrvatske šume, ali vlasnik (zemlje, op.a.) obvezao se ukloniti je do 15. travnja i to je potpisao, tako da nismo išli na sudsku tužbu. Imamo garanciju da će se zemlja ukloniti i da će se sve sanirati - kazao je Šabić.

Ako vam sve ovo sliči na tipičnu hrvatsku tragikomediju, onda ste u pravu. I još joj, samo da znate, nije kraj. Obrtnik koji je kriv za ilegalno deponiranje svu je tu zemlju (navodno) zabunom ostavio na spomenutom terenu Hrvatskih šuma. Kako Hrstić u vrijeme deponiranja nije bio u Makarskoj, nije mogao, objasnio je u Šumariji, koordinirati akcijom.

Na koji će način zemljište Hrvatskih šuma biti sanirano, nije poznato. Niti kolika će (i hoće li uopće?!) Hrstića dopasti kazna. Niti koliko je novca Hrstić dobio za ovaj ilegalni deponij. Niti kako je moguće da se deseci tona zemlje danima kamionima prebacuju kilometrima daleko a da reakcija uslijedi tek kada je posao praktično već gotov. Neke druge stvari su pak odavno poznate.

Zna se, recimo, da ovaj slučaj nije iznimka, dapače, zna se i da ponovno otvara problem deponiranja građevinskog otpada, kako na širem makarskom području, tako i u cijeloj županiji. Šabić iz Šumarije možda i jest u pravu kad kaže kako zemlja nije sporna kao šut - i to se znade - no svejedno je paradoksalno kako ovaj problem dosad ne samo da nije riješen, nego da ne postoje niti naznake njegova rješavanja, kao ni komunikacije između institucija. Poglavito kad iz godine u godinu svjedočimo sve većem broju ponajprije dužobalnih bauštela. Jer, graditi se mora, ali mora se, isto tako, i svu tu zemlju kao nusprodukt gradnje negdje i istovariti.

Zakon je jasan, deponiranje kako komu i gdje padne napamet strogo je zabranjeno, legalno deponiranje zato i jest skupo, a opet, kršitelja zakona ima na sve strane. Apsurd? I nije baš, ne zaboravimo, naime, da živimo u zemlji u kojoj su zakoni zadnja rupa na poduzetničkoj svirali.

Izvođač radova: Na ovu temu sada ne mogu razgovarati

Izvođača radova, zagrebačku tvrtku Terra Plant d.o.o., upoznali smo s predmetom našega članka, ljubazno su nas prebacivali s jednoga broja na drugi, da bi na koncu "kuglica" stala na Darka Zrilića, voditelja, kako nam rekoše, projekta u Makarskoj. Gospodin Zrilić jednako ljubazno saslušao je što nas zanima da bi nam ponudio jednu rečenicu odgovora.

- Na tu temu ne mogu sada razgovarati, na sastanku sam - smireno je kazao.
S obzirom da nas niti jedna druga tema nije zanimala, morali smo se pozdraviti, uz Zrilićevu napomenu da ga nazovemo za nekoliko dana.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 15:30