StoryEditorOCM

Sinj: Gradsko vijeće pozvalo Vladu da spašava grad alkara

Piše PSD.
5. srpnja 2012. - 15:09
S 8 glasova za, jednim protiv i dva suzdržana Gradsko vijeće Sinja u srijedu navečer uputilo je poziv hrvatskoj Vladi da održi sjednicu u Sinju na kojoj bi "prezentiralo projekte, investicije i ulaganja na području Sinja i cetinskog kraja za izlazak iz iznimno teškog ekonomsko-gospodarsko-socijalnog stanja, prometne izoliranosti i nepovoljnih demografskih kretanja, a sve kako bi se spriječilo umiranje Sinja i cetinskog kraja".

Ovu tematiku predložio je nezavisni vijećnik Miro Bulj prije dva mjeseca, a uvrštena je u dnevni red voljom dosadašnje oporbe koja je na posljednjoj sjednici imala većinu.

U obrazloženju Bulj je ustvrdio da je u cetinskom kraju nezaposlenost među najvećom u državi, propali su svi veći gospodarski subjekti i ugašeno preko 300 obrta, 10 posto stanovnika nema pitku vodu u domovima, Sinj je prometno izoliran, seoska naselja nemaju javnog prijevoza, elektro-mreža je zastarjela, a elektronaponske prilike kod velikog broja potrošača nedopustive, Sinj je zaobiđen pinovodom, smanjuje se broj stanovnika ...

- Sve dosadašnje gradske vlasti i Vlade RH mahale su obećanjima i projektima od kojih je bilo jedno veliko ništa - kazao je Bulj.

Vijećnik SDP-a Sloven Poljak u ime te stranke prijedlog za pozov Vladi da zasjeda u Sinju drži lošim i suprotnim interesu grada i građana. Poljak veli da Vlada sigurno neće doći rješavati konkretne probleme Sinja jer je njena zadaća rješavati probleme države, a ne pojedinih gradova. Podsjetio je da postoje redovni putevi za kontakte s Vladom i nadležnim ministarstvima u rješavanju konkretnih problema i realizacije projekata.

- Bojim se da bi nam odluka o javnom pozivanju Vlade da dođe održati sjednicu u Sinju mogla stvoriti veliku štetu, ne samo trenutno već na duže vrijeme. Znamo da Vlada neće doći, a ipak je zovemo. Zašto? Valjda da bismo dobili priliku napadati je. Bit će loše ako Sinj ponovno postane grad slučaj, da nas i zbog ovakve odluke tako percipiraju. Ugledajmo se na Viteško alkarsko društvo i izvucimo pouke. Dok se Alka konfrontirala s Vladom i Predsjednikom države bila je izolirana. Otkako su se odnosi normalizirali pokrenuta je realizacija projekata od interesa za Alku, grad Sinj i cijeli cetinski kraj - zaključio je Poljak.

Hrvoje Markulin, predsjednik kluba vijećnika HDZ-a, podržao je Buljev prijedlog, a na Poljakove riječi je uzvratio da kurtoazni poziv za održavanje sjednice u Sinju neće za Vladu biti uvredljiv.

U međuvremenu dok se vodila rasprava sve manje vijećnika bilo je u Gradskoj vijećnici. Sjednicu su, prije glasovanja, poslije zatražene stanke, napustila trojica vijećnika SDP-a. Ostalo je 6 vijećnika HDZ-a, nezavisni Bulj, jedan vijećnik HSLS-a i trojica do sada vladajuće NL dr. Jadrijevića.

Toni Paštar





Stanje s opskrbom vodom u sinjskim naseljima Zelovo, gornjim zonama Obrovca i Bajagića, Čačijinom Docu i Priorici je alarmantno. U tim naseljima nema izgrađenih vodovoda, a bunari su zbog dugotrajne suše davno presahli radi čega su nerijetko žedni ljudi i njihove domaće životinje. Zbog takvog stanja sinjsko Gradsko vijeće predložilo je županu splitsko-dalmatinskom Anti Sanaderu da za sinjska naselja Zelovo, Bajagić, Obrovac, Čačijin Dolac i Prioricu proglasi elementarnu nepogodu sušu. Vijeće je istovremeno predložilo gradonačelniku Ivici Glavanu da aktivira stožer za zaštitu i spašavanje kako bi se ugroženom stanovništvu osigurala uredna opskrba vodom.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 12:31