StoryEditorOCM
Dalmacijanajstarija hrvatska tvornica za preradu ribe mijenja lokaciju

‘Sardina’ se seli nakon sto godina

Piše PSD.
28. svibnja 2010. - 20:44

− Povećanje proizvodnje i proširenje asortimana ključni su razlozi preseljenja najstarije hrvatske tvornice za preradu ribe Sardina, nakon više od sto godina, na novu lokaciju − u gospodarsko-poduzetničku zonu Ratac, u blizini Postira, čija bi izgradnja trebala početi početkom 2011. godine − kaže Davor Gabela, član Uprave Sardine.

Stari prostor postao je, objašnjava Gabela, tijesan i neuvjetan, što je za tvornicu Sardina bio limitirajući faktor.

Na devet tisuća kvadrata

Iako je ideja o gradnji donesena već prije nekoliko godina, Općina Postira tek je nedavno donijela Urbanistički plan uređenja zone, kaže Niko Bezmalinović, predsjednik Uprave Sardine.

− Općina je pri kraju rješavanja dokumentacije za poslovnu zonu, nakon čega bi se počelo s gradnjom. Čekali smo na sređivanje stanja u zoni, no očekuje nas još i izgradnja prometnica i infrastrukturne mreže. Idejni projekt tvornice postoji, a krenuli smo i s ponudom procesne i ostale opreme te realizacije izvedbenog projekta. Nova tvornica prostirala bi se na devet tisuća kvadrata, na kojem će se smjestiti velika hladnjača te linije za preradu sitne i krupne plave ribe, te linija za sortiranje svježe bijele ribe iz vlastitih ribogojilišta − veli Bezmalinović.

Stara lokacija s druge strane prema GUP-u predviđa izgradnju komercijalno-turističke zone, odnosno, objašnjava Bezmalinović, hotelske kapacitete visoke kategorije.

m. družijanić
 joško šupić/ cropix

Osluškujemo tržište

Sardina je opstala jer, kaže Davor Gabela za razliku od drugih tvornica koji se bave uzgojem i preradom ribe, uvijek nešto usavršavaju i osluškuju tržište. Zato se, veli, ni krize, kad je došla, nisu bojali, a ni potražnja za njihovim proizvodima nije bitnije pala.

 20 milijuna konzervi godišnje

Proizvodnja tvornice zasniva se na ulovu srdele, sitne i krupne plave ribe, a iznosi godišnje oko četiri tisuće tona ili 20 milijuna konzervi, 200 tona ribljeg brašna, kao i 500 tona visokokvalitetne ribe iz uzgoja, koliko planiraju proizvesti i ove godine, kaže Niko Bezmalinović.

Orijentirani na izvoz

Uz gotovo 250 zaposlenih, Sardina je u 2009. godini uprihodila 170 milijuna kuna, od čega čak 70 posto ostvareno u izvozu. Imaju pet brodova, od kojih dva tunolovca.

Nova radna mjesta

Povećanje proizvodnje i proširenje asortimana, iako je krizno vrijeme, navodi Davor Gabela, predviđa i nova radna mjesta. Otkaza u Sardini u ovim kriznim vremenima nije ni bilo, a ukupno zapošljavaju 246 radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 19:30