StoryEditorOCM
Dalmacijapriznanje kvalitete

"Sardina" dobiva halal certifikat

Piše PSD.
4. srpnja 2014. - 10:59
Postirskoj tvornici “Sardina”, koja se bavi ulovom, uzgojem i preradom ribe, danas će na prigodnoj svečanosti biti uručen halal certifikat, koji označava i potvrđuje da je proizvod primjeren za konzumaciju muslimanima te da je proizveden u skladu s islamskim zakonima.

Halal certifikat za čak 17 proizvoda čelnicima “Sardine” uručit će hrvatski Centar za certificiranje halal kvalitete. To su: sardina u biljnom ulju, sardina s limunom, sardina s feferonom, sardina u umaku od rajčice, sardina s povrćem, sardina u maslinovom ulju, tuna fileti u maslinovom ulju, tuna fileti u biljnom ulju, tuna s povrćem, oslić a la bakalar, skuša fileti u biljnom ulju, skuša provencale, skuša piknik, riba s povrćem, pašteta od tune, pašteta od srdele te pašteta od lubina i komarče s tartufima.

Prethodno je “Sardina” trebala pripremiti svu potrebu dokumentaciju i u praksi primijeniti zahtjeve Centra, koji je obavio edukaciju zaposlenika zaduženih za implementaciju i održavanje zahtjeva halal kvalitete. U tom postupku “Sardina” je dokazala da se njezini proizvodi, među ostalim, pripremaju i u skladu sa šerijatskim propisima te zahtjevima halal standarda.

Prehrambeni proizvodi koji nose znak “halal” jamče da ta hrana ne sadrži za muslimane zabranjene tvari, prije svega svinjetinu, alkohol i GM hranu.

Halal standard zapravo je nadogradnja na najvišu razinu proizvoda i usluga koje netko može ponuditi, i to je ono što halal čini posebnim u odnosu na sve poznate standarde kvalitete.

– “Sardina” se odlučila na uvođenje tog standarda s ciljem zadovoljavanja potreba muslimanskog svijeta, kao i ostalih potrošača koji cijene visokostandardizirane proizvode. Za nas je to novi izazov i čvrsto vjerujem da će kvaliteta naših proizvoda udovoljiti tim visokim zahtjevima i standardima. To će značiti i naše bolje pozicioniranje na tim tržištima – kazao je Mislav Bezmalinović, predsjednik Uprave uspješne postirske tvrtke.
IVICA RADIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 19:43