StoryEditorOCM
DalmacijaDELICIJE OKUPILE MNOŠTVO IZLAGAČA I POSJETITELJA

Sajam u Sinju: šampion je Malešov pršut iz Mirlović Zagore

Piše PSD.
21. travnja 2012. - 20:43
Lijepo je biti šampion. Sve druge riječi u ovom bi trenutku bile suvišne. Ovim je riječima Ivan Maleš, poslovođa Pršutane Mirlović Zagora iz sastava Mesne industrije Vajda iz Čakovca, prokomentirao odluku Stučnog ocjenjivačkog povjerenstva 7. nacionalnog sajma pršuta i suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem kojom je upravo pršut iz Mirlović Zagore osvojio plaketu s naslovom šampiona kvalitete u kategoriji dalmatinskog pršuta, odnosno dimljenog pršuta s kožom.

U kategoriji istarskog pršuta titulu šampiona kvalitete osvojio je "Istarski pršut Dujmović" iz Tinjana.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo, kazao je njegov predsjednik dr. sc. Ivica Kos, imalo je pred sobom 23 uzorka: 16 uzoraka dalmatinskog pršuta, 6 uzoraka istarskog pršuta i 1 uzorak nedimljenog pršuta s kožom s Krka.

Osim titula šampionima dodijeljene su još zlatne, srebrne i brončane plakete za kvalitetu u obje kategorije. U kategoriji dalmatinskog pršuta zlatnu plaketu osvojio je pršut "Mesnice Žužić" iz Krka, srebrnu pkaletu "Bura pršutana" iz Ljubuškog, a brončane plakete dobili su "Smjeli" iz Dugopolja, "Pršut Gradina" iz Studenaca i "Delicije Marović" iz Sinja.

U kategoriji istarskog pršuta zlatnu plaketu dobila je tvrtka "Pisinium" iz Pazina, srebrnu plaketu "Pršutana kod Milana" iz Vodnjana, a brončane plakete "Pršutana Jelenić" iz Žminja i OPG Antolović iz Tinjana.

Posebno priznanje, zlatnu plaketu za najbolju prezentaciju, dobila je tvrtka "Hercegovački pršut" iz Ljubuškog.

Predsjednik povjerenstva dr. Kos podsjećajući na potencijal i osebujnost pršuta kazao je da je pršut poput dukata. Ima dvije strane. Na jednoj strani je sirovina, a na drugoj umijeće proizvođača.

Tijekom dvodnevnog sajma najteže je bilo rezačima pršuta jer je sajamski prostor posjetilo nekoliko tisuća Sinjana i drugih gostiju koji su iskušavali kvalitet pršuta, sira i drugih proizvoda.

Sajam je zatvorila Elena Perković Paloš, zamjenica gradonačelnika Sinja, a Ana Barać, direktorica Poduzetničkog centra Sinj, organizatora sajma, izrazila je zadovoljstvo ovogodišnjim sajmom i pozvala pršutare i sve druge na ponovni susret na 8. sajmu u travnju 2013. godine.

Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 21:22