StoryEditorOCM
Dalmacijahumanitarni kupanjac

S vrha Biokova se bijelio snijeg, a oni se čeličili u moru: junački su istrpili hladnoću, a onda se ugrijali bajkerskim fažolom

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
5. prosinca 2018. - 17:52

Točno u podne u more plaže na podgorskim Čakljama, a koje je grijalo 16 stupnjeva dok se s najvišeg biokovskog vrha Sv. Jure bijelio snijeg s planinskom nulom u zraku, uskočilo je 11 najhrabrijih kupača. U zimskim morskim radostima su guštali za vrijeme rominjanja kišice na 13 Celzijevih.

Riječ je o tradicionalnom devetom po redu humanitarnom kupanju koje Udruga "K(r)asno kupanje" Podgora i Udruga osoba s invaliditetom "Sunce" u suradnji s Udrugom "Sveti Vicenco", Općinom i TZ-om Podgora organiziraju prve subote u prosincu.

Premda se ovogodišnjem zimskom kupanju odazvalo četvero kupača manje nego lani, poanta manifestacije nije izostala jer su se sve donacije prikupljale za štićenike "Sunca" koji su na svom prodajnom štandu nudili ručno izrađene božićne ukrase.

Čelični kupači u more su uletjeli zagrijani pjesmom članica podgorskog trija "Uzorita", a nakon 20-ak minuta bućkanja i veselja, malo brže nego lani kada ih je grijalo sunce, izašli su na žalo, brzo se odjenuli i pravo zagrijali bajkerskim fažolom s kobasicama, a za koji su glavni i odgovorni bili članovi Moto kluba "Sveti Jure".

 

 

Kupanju su se odazvali Podgorani Slavenko Kržanić, Tina Miličić, Antonio Letica, Ana Kunac, Nelda Živković, Marija Čehko i Ćiro Letica te Makarani Valentino Gojak, Elizabeta Katić, Ivana Gudelj i Matko Čugelj, dok je ove godine prvi put izostao kupanjac glavnog organizatora manifestacije Petra Letice koji se nije uspio bućnuti jer ga je ''uhvatila'' prehlada.

- Premda se tradicionalnoj humanitarnoj manifestaciji odazvalo puno manje kupača nego inače jer se većina najupornijih koji su se kupali zadnjih osam godina, razboljela, najvažnije je da se kupanje nastavilo bez prekida - veli Letica, dodavši kako se nada da će se dogodine jubilarnom kupanju odazvati najmanje 25 najhrabrijih.

Čim su kupači ''izletjeli'' na žalo, odmah smo ih zaskočili s pitanjem je li hladno. Kako nam je kazao Matko Čugelj, njemu zubi nisu baš cvokotali jer se kupa u moru i zimi i ljeti, što ga čeliči.

- Vani i u moru je ''li-la'', protrneš kada uđeš, ali jednostavno se navikneš, hladno nije jer je sve zapravo stvar glave. Inače se kupam tijekom cijele godine pa sam se prvi put odlučio odazvati humanitarnom kupanju na Čakljama i nisam pogriješio jer je atmosfera odlična - kazao je Matko.

Prvi put se akciji k(r)asnih kupača, ali i zimskom kupanju odazvala i Marija Čehko koja je ponosna na svoju izdržljivost i hrabrost.

- Uh, bilo je hladno, i to jako, ali je osjećaj super i ove godine se zapravo prvi put kupam zimi, pa tako i sudjelujem u humanitarnom kupanju. Priznajem da sam zimskim bućkanjem htjela pobijediti samu sebe i uopće nisam mogla vjerovati da ću ući u more, ali evo, uspjela sam - kazuje nam Marija, pored koje smo zatekli Ivanu Gudelj, poznatu zimsku plivačicu.

Ivani je ovo već peto podgorsko humanitarno kupanje tako da joj hladnoća nije smetala.

- Lani nas je grijalo sunce, a ove godine nije baš bilo ugodno, ali tih par sekundi cvokotanja se odmah zaboravi čim čovjek pomisli na humanitarnu notu cijele manifestacije - veli hrabra Ivana. Zimi u morskim radostima kao i ljeti uživa i Valentino Gojak koji je odavno poznat po kupanju svih 365 dana u godini i po kiši, suncu, buri, jugu i snijegu. Valentino kaže da mu nikako nije bilo hladno jer inače svakog dana pliva pola sata.

Nema leda uz ovakav fažol

Prije negoli je 11 najhrabrijih uskočilo u more, visinske pripreme započele su pored kazana Moto kluba 'Sv. Jure' i glavnog kuhara Matka Pavlinovića koji je kuhačom miješao fažol pod budnim okom kolege Pave Pejkovića.

Matko kazuje da je za veselu prigodu spremljeno oko 150 porcija fažola, čijih se 15 kila krčkalo puna tri i pol sata uz prethodno cjelodnevno namakanje. Fažol je ''začinjen'' s pet kila kobasica i dva kila pancete, tako da su se kupači zbilja okrijepili i ugrijali.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:02