StoryEditorOCM
S mora i krajaistražili smo

Tko je najjeftiniji? Provjerili smo može li se taksijem na popularnoj relaciji voziti i za ‘normalnije pare‘, isplati se raspitati, ostat će vam i za trajekt

21. svibnja 2022. - 00:07

"Do zračne luke, do rive na kavu s mlikon, nać se ekipon. Na poso il izać vanka. Do butige, na pijacu ili dotura tu smo za tebe uz najbolju cijenu u gradu".

Ovo je samo jedna od internetskih reklama koje vrište s njihovih službenih stranica, kojima žele privući i ukrcati što više putnika.

A nas je zanimalo ovo prvo reklamno odredište, točnije Zračna luka Split iz koje je prije koji dan objavljen cjenik taksi usluga od aerodroma do, primjerice, trajektne luke u Splitu za što se cijene vožnje kreću od 330 do 380 kuna.

Nema više pljačkanja turista na aerodromu! Zračna luka na terminalu istaknula cijene taksi prijevoza, točno se zna koliko košta od Resnika do Splita

Otišli smo do Zračne luke u Kaštelima i par taksista koji tamo imaju koncesije upitali koliko će nas koštati vožnja do trajekta za Brač.

Prvi nam je kazao 340 kuna, drugi 350, dok je treći zatražio onaj maksimalni iznos od 380 kuna.

Je li moguće da je 380 kuna do trajektne u Splitu? Upitali smo zbunjeno aerodromskog taksistu i pokušali sniziti cijenu, no nije nam pošlo za rukom.

- To vam je 380 kuna i nema spuštanja. Zovite druge pa ćete vidit' da će vam cijena biti ista - dodaje nam taksist.

To nas je ponukalo da provjerimo te navode, te smo odmah uzeli telefon u ruke i usporedili njihove cijene sa primjerice cijenama Ubera, Cammea, Radio taxi Splita i Go Greena.

- Dobar dan, zanima me koliko će me koštati vožnja od aerodroma do trajektne u Splitu - upitao sam službenika iz Cammea?

Ljubazno smo pozdravljeni, a odgovor na naš upit glasio je: 220 kuna fiksno.

- Što vam znači to fiksno? Upitao sam sugovornika s druge strane linije, a on odgovara: To vam je do bilo gdje u Splitu, išli na Meje ili na Mertojak cijena vam je 220 kuna - odgovara nam službenik iz Cammea na čemu mu zahvaljujemo kazavši kako ćemo provjeriti ima li još nešto jeftinije.

Pozivamo Radio Taxi Split odakle nam kažu kako će nas vožnja na navedenoj ruti stajati između 270 i 280 kuna, a iz Go Greena nam traže okruglo 300 kuna.

Sasvim pristojne cijene ako ih usporedimo s onima sa cjenika aerodromskih taksista.

I onda se sjetimo kako još nismo kontaktirali njih pa se uključimo na aplikaciju za Uber i pokušamo rezervirati vožnju. Vožnja bi zapadala, prema proračunu aplikacije, oko 207 kuna. Znači, prilična ušteda, veća od 100 kuna. A sa tih 100 kuna, primjerice, možete platiti povratnu trajektnu kartu od Splita do Starigrada na otoku Hvaru.

Po svemu ispada da je Uber najjeftiniji, a potom Cammeo koji je svega 13 kuna skuplji.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2023 02:45