StoryEditorOCM
SplitTO SMO ČEKALI

Nema više pljačkanja turista na aerodromu! Zračna luka na terminalu istaknula cijene taksi prijevoza, točno se zna koliko košta od Resnika do Splita

Piše Gabrijela Radanović
17. svibnja 2022. - 16:54

Splitska zračna luka propisala je cijenu usluge taksi prijevoza te ju izvjesila ispred samog ulaza u putnički termina.

Nakon što je u suradnji s Udruženjem obrtnika Grada Kaštela, splitski aerodrom još 2021. uveo koncesiju za taksi prijevoznike, ove godine se situacija dodatno poboljšala s objavljenim cjenikom, tako da više ne bi trebalo biti iznenađenja s apsurdnim cijenama taksi usluga. Barem ne što se tiče taksista koji imaju koncesiju.

Vožnja do Trogira je 150 kuna, do okolnih marina 220 kuna, do Omiša 600, a do Šibenika 680 kuna. Za Split je naveden raspon od 330 do 380 kuna. Kombi vožnje skuplje su za 30 posto. U usporedbi s cijenama od 700 do gotovo tisuću kuna, koliko bi se nekad naplatilo gostu, riječ je o prihvatljivoj i povoljnoj ponudi usluge prijevoza.

image 

Nikola Vilic/Cropix

Milivoj Topić, predsjednik Ceha prijevoznika pri Udruženju obrtnika Splita, smatra kako je ovo jedini ispravni korak.

- Istu smo stvar napravili u Trajektnoj luci gdje nema nereda što se tiče taksi usluge. Ako se neki ne pridržavaju jasnih odredbi iz ugovora u koncesiji, neće više raditi na tom mjestu. Vrlo jednostavno - objasnio je Topić koji je htio da se isti način rada prenese na cijeli grad.

Međutim, takva ideja kod nas je bila malo teže provediva na gradskoj razini. Doduše, ne i u Dubrovniku, gdje već neko vrijeme postoji koncesijski ugovor za obavljanje takve djelatnosti. U Splitu je taksi prijevoz, podsjeća Milivoj Topić, jedina djelatnost kojom Grad ne upravlja.

Inače, postojala je i zajednička inicijativa bivšeg splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i Mate Frankovića, čelnog čovjeka Dubrovnika da se ograniči broj vozila koji mogu ulaziti u određene zone u gradu.

- Naša odvjetnica Doris Košta je od početka tvrdila da je to moguće, ali još uvijek do toga nije došlo. Ministar Oleg Butković je donio zakon pod krinkom liberalizacije, koji je rezultirao onim na što smo upozoravali, a to je da netko formira cijenu po nekom svom nahođenju, izgledu ili platežnoj moći putnika. Ljudi iz tih država dođu, vjeruju našim taksistima, a da nisu upoznati što njima naš zakon dozvoljava. Zato mislim da je ovo što se desilo u splitskoj zračnoj luci jedino ispravno rješenje - zaključio je predsjednik Ceha prijevoznika pri Udruženju obrtnika Splita.

image


 

Nikola Vilic/Cropix
image


 

Nikola Vilic/Cropix
image 

Nikola Vilic/Cropix
image 

Nikola Vilic/Cropix
image


 

Nikola Vilic/Cropix
image


 

Nikola Vilic/Cropix
image


 

Nikola Vilic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2023 08:46