StoryEditorOCM
S mora i krajaAbsolute Challenge

Više od 200 sudionika očekuje se ovog vikenda na Biokovu na najtežoj utrci, hoće li Slovenci opet biti kraljevi krša?

Piše Merien Ilić
12. svibnja 2023. - 12:08

"Absolute Biokovo Challenge", vjerojatno jedna od najtežih utrka u Hrvatskoj, održat će se u subotu na području Biokova. Na trećem izdanju prijavljeno je više od 200 natjecatelja iz 11 država.

Prva, najduža utrka, starta u Brelima. Nakon što natjecatelji pretrče 45,5 kilometara i svladaju više od 4480 metara ukupnog uspona, završavaju Pod Vošcem. Pri tome, obilaze Napoleonovu cestu, Sokolove staje, Svetog Iliju, penju se uz konope na Svetog Juru te se preko Troglava spuštaju do cilja.

Lanjski pobjednik, Slovenac Marjan Zupančić, završio je utrku za 8 sati i 17 minuta. Druga u cilju bila je Tajda Knafelj, njegova sunarodnjakinja, koja je u cilj ušla nakon 10 sati i 31 minutu te se popela na pobjedničko postolje kao prvoplasirana u ženskoj kategoriji.

Druga utrka, nakon starta iz sela Makar i prijeđenih 23,6 kilometara i 2580 metara uspona završava na istoj ciljnoj ravnini, dok natjecatelji treće utrke svladavaju udaljenost od pet kilometara i izravno iz Makra penju se do vrha Vošac.

Ove godine dvije najduže utrke boduju su za "Sky race" (europsko prvenstvo u planinskom trčanju). Uz podršku Hrvatskih šuma, koje doniraju sadnice, u ime svakog osvajača medalje na sve tri utrke, na opožarenom području Osičine zasadit će se sadnica crnog bora, te time dati doprinos obnovi šumskih površina Biokova.

Ove godine, prvi put u utrku će biti uključeni i članovi udruge s poteškoćama u razvoju koji se inače organizirano bave nordijskim hodanjem. Za njih će, ako vrijeme dopusti, biti organizirana kraća utrka na lokaciji pod Vošcem, a nakon utrke ostati će volontirati i družiti se s ostalim trkačima.

Ono što je bitno u organizaciji utrke, jest nastojanje organizatora da utrka bude ekološki usmjerena, tako da se za trake za označavanje staza, iako se poslije utrke uklanjaju, koriste samo biorazgradivi materijali, u cilju se odvaja otpad, ne koriste se proizvodi od jednokratne plastike, a za natjecatelje je organiziran prijevoz tako da se koristi što manje vozila.

Utrka se održava uz podršku Grada Makarske, turističkih zajednica Makarska i Brela te Parka prirode Biokovo. Važno je napomenuti i da u organizaciji utrke sudjeluje preko 50 volontera koji danima prije utrke pripremaju, čiste i označavaju stazu, rade na okrijepama i nakon utrke uklanjaju oznake sa staze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 05:11