StoryEditorOCM
S mora i krajaMEĐUNARODNI PROJEKT

Obnovljen biokovski Botanički vrt Kotišina - makarska turistička atrakcija omogućit će produljenje sezone na zimu

2. veljače 2023. - 21:40

U sklopu završne konferencije “Prekogranični put endema” i projekta “Put endema – Endemic Pathway – ePATH”, u hotelu “Biokovo” održana je konferencija za novinare na kojoj su sva tri partnera, Grad Makarska, Javno poduzeće Park prirode Hutovo blato iz Bosne i Hercegovine i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom iz Crne Gore Tivatska solila, predstavili realizirane aktivnosti.

Zahvaljujući projektu, biokovski Botanički vrt Kotišina, Park prirode Hutovo Blato i Rezervat prirode Tivatska solila iz Crne Gore ojačali su svoje kapacitete, dobili nove sadržaje i opremu, unaprijedili edukativne i turističke aktivnosti i razvili novi turistički proizvod, što je zajednički zaključak nakon održanih prezentacija svih partnera. Gradonačelnik Zoran Paunović kazao je da mu je jako drago što je Grad Makarska bio jedan od partnera u ovom projektu, zahvaljujući kojem je obnovljen Botanički vrt Kotišina, koji je posljednjih godina bio dosta zapostavljen.

image
GRAD MAKARSKA

Dodatni proizvod

– Obnovljene su pješačke staze, posjetiteljski sadržaji i nabavljena nova oprema zahvaljujući kojoj je digitalizirana prirodna baština. Na taj način učinili smo velik iskorak u približavanju naše bogate prirodne baštine što većem broju posjetitelja. Ovim putem još jednom pozivam naše turističke agencije i gospodarstvenike da se uključe jer ovo je prilika da revitaliziramo našu prirodnu baštinu i repozicioniramo Makarsku kao destinaciju koja, uz svoje već prepoznate prirodne ljepote, nudi još jedan dodatni proizvod – kazao je Paunović.

Okupljene je pozdravio i Nikola Zovko, ravnatelj Parka prirode Hutovo blato u ime glavnog partnera, naglasivši kako mu je drago što svi partneri mogu predstaviti značajne rezultate.

– Mi smo prezadovoljni, ovaj projekt omogućio nam je velik iskorak što se tiče turističke ponude, a novi sadržaji omogućit će i produljenje sezone na zimu. Izdvojio bih uređenje i opremanje promatračnica za ptice, vidikovac, brodice na električni pogon, adrenalinski park, poučne staze, a najveće ulaganje je interpretacijski centar. Drago mi je da smo u sklopu projekta imali i studijska putovanja, da smo imali prilike upoznati i stjecati nova iskustva i vjerujem da ima prostora za nastavak suradnje – kazao je Zovko, nakon kojeg je Dijana Došljak, voditeljica službe za zaštitu i održivi razvoj u Rezervatu prirode Tivatska solila, istaknula da tri područja posebnim čini bogatstvo flore i faune.

Drugi dio konferencije, predviđen za prezentacije aktivnosti u svim trima zaštićenim područjima, započeo je predstavljanjem rezultata u biokovskom Botaničkom vrtu Kotišina Lidije Vukadin Vranješ, ravnateljice JU-a Makarska razvojna agencija MARA, koja je bila zadužena za upravljanje projektom.

image

Sa završne konferencije

GRAD MAKARSKA

Izložba crteža

– Infrastrukturni radovi obuhvatili su adaptaciju puta i nabavu nove opreme, obnovljeno je 1,2 kilometra pješačke staze, svi suhozidi, rubnjaci, kamene stube koje su vodile do Velikog kaštela, postavljena su dva mostna prijelaza preko potoka Proslap.

Svi infrastrukturni radovi uklopljeni su u okoliš. Obnovljeni su i posjetiteljski sadržaji koji su godinama bili zapušteni, nabavljena nova opreme koja čini prekretnicu u prezentaciji sadržaja botaničkog vrta. Baština je sad digitalizirana kroz QR kodove i nove oznake svih biljaka, postavljen je novi audiostup za osobe s invaliditetom, a kroz VR naočale može se gledati let orla nad Kotišinom – kazala je Vukadin Vranješ, osvrnuvši se i na radionice i kampove, kroz koje je prošlo 400 posjetitelja, promidžbene aktivnosti, edukaciju osoblja i ostale aktivnosti provedene u sklopu projekta.

image
GRAD MAKARSKA

Budući da se Grad Makarska naknadno uključio u ovaj projekt, jer je inicijalni partner bio “Makarski komunalac”, Vukadin Vranješ istaknula je zadovoljstvo što su sve aktivnosti uspješno provedene.

Nakon konferencije, u Gradskoj galeriji “Antun Gojak” održana je izložba “Put endema u očima djeteta”, izložba crteža nastalih na radionicama i kampovima u sva tri zaštićena područja. Predstavnici projektnih partnera, zajedno s turističkim djelatnicima, u sklopu završene konferencije obišli su i Botanički vrt Kotišina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 04:00