StoryEditorOCM
S mora i krajaFotelja je prazna

Tete navalite, vrtić u Opuzenu još traži ravnatelja, stranačka iskaznica nije potrebna, samo ponesite diplomu

Piše Stanislav Soldo
30. kolovoza 2024. - 15:06

Dječji vrtić u Opuzenu još nije našao ravnatelja, a pedagoška godina za 128 opuzenskih mališana započinje u ponedjeljak. Dosadašnja ravnateljica, koja je na toj funkciji bila nešto više od godine dana podnijela je neopozivu ostavku, pa od tada vrtić nema odgovorne osobe koja bi trebala potpisivati akte ustanove pa i ugovore s roditeljima čija djeca su primljena u vrtić. Premda su roditelji to nestrpljivo čekali, vrtić nije na službenoj web stranici objavio raspored odgojno obrazovnih grupa s imenima teta odgajateljica. Naime, u odluci o rezultatima upisa djece u vrtić i jaslice, istaknuto je da će se odgojno obrazovne skupine objaviti na web stranici vrtića najmanje tri dana prije početka pedagoške godine, koja započinje u ponedjeljak pa je danas zadnji dan za takvu objavu. Međutim, s obzirom na to da vrtić nema ravnatelja, a tete se očito ne smatraju ovlaštenima za to, nitko roditelje nije obavijestio o formiranju grupa niti su grupe javno objavljene.

image
/Shutterstock

Traže veće plaće

Navodno tete kreću u štrajk kojim će tražiti povećanje plaćanje i usklađivanje s državnim pedagoškim standardima i imenovanje vršitelja dužnosti ravnatelja, no takvu informaciju nam nitko nije želio potvrditi unutar vrtića.

Međutim ono što sigurno znamo nitko od teta i drugih stručnih radnika unutar vrtića ne želi se prihvatiti ravnateljske funkcije, pa stoga začuđuje što bi štrajkale jer nemaju ravnatelja dok istovremeno nitko ne želi preuzeti to mjesto. Nuđeno je svim zaposlenicima koji ispunjavaju uvijete za odgajatelja i stručnog suradnika (završen studij odgovarajuće vrste za rad na radnome mjestu odgojitelja ili stručnog suradnik) i imaju položen stručni ispit, ali nitko neće, pa se sada ravnatelj traži izvan granica grad Opuzena.

Ima i politike

Zbog čega nijedna teta ne želi biti vršiteljica dužnosti ravnatelja vrtića u Opuzenu nismo uspjeli doznati. No, čini se ipak da se u ovaj opuzenski slučaj upetljala politika, s jedne strane je gradonačelnik Ivan Mataga, koji je nezavisni kandidat i koji u konačnici imenuje ravnatelja na temelju prijedloga Upravnog vijeća kojega čine članovi vladajuće koalicije HDZ-HNS.

Neslužbeno doznajemo da je osim problema vršitelja dužnosti ravnatelja još veći problem materijalna prva zaposlenika, plaće i dodaci. Tete traže da im se poveća plaća sukladno potpisanom kolektivnom ugovoru, koji su potpisale s gradonačelnikom Matagom. U obranu svojih interesa su angažirale i Sindikat obrazovanja, medija i kulture, koji bi ih trebao zastupati u pregovorima s Gradom Opuzenom i upravnim vijećem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 06:10