StoryEditorOCM
S mora i krajaPovećan broj nesreća

Sudarili ste se sa srnom ili divljom svinjom, nemojte očajavati, država plaća štetu, pogledajte što trebate uraditi

Piše Stanislav Soldo
1. rujna 2024. - 17:15

Ako kojim slučajem svojim automobilom naletite na vepra, zeca, lisicu, jazavca, srnu ili neku drugu životinju koja slobodno živi u prirodi država će vam nadoknaditi štetu. 

Ministarstvo poljoprivrede upozorava da u određenim godišnjim razdobljima, ako nema dovoljno padalina, dolazi do povećane migracije divljači što uzrokuje i veći broj prometnih nesreća. To se upravo događa i tijekom ovog dugog i sušnog ljeta.

U naletima vozila strada uglavnom srneća divljač i veprovi a ima sudara i s manjim životinjama, lisicama, zečevima, kunama, čagljevima. 

image
Vladimir Ivanov/Cropix

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva RH i Hrvatski lovački savez na temelju Odluke o izravnoj dodijeli financijskih sredstava namijenjenih za financiranje štete od divljači na vozilima, od dana 31. svibnja 2022. sklopili su Ugovor o izravnoj dodijeli financijskih sredstava namijenjenih za financiranje štete od divljači na vozilima od dana 31. svibnja 2022.

Od 2022. do 2024. Ministarstvo poljoprivrede je provelo pet postupaka javne nabave za uslugu osiguranja u slučaju naleta divljači na vozila i svi su poništeni. S obzirom na to da je prethodna polica osiguranja istekla 1. lipnja 2022., a razdoblje do okončanja postupka javne nabave neće biti pokriveno osiguranjem te da predmetno predstavlja nepredviđeni događaj koji će izazvati visoke troškove i imati će nenadoknadiv utjecaj na lovoovlaštenike Ministarstvo je donijelo odluku o izravnoj dodjeli financijskih sredstava Hrvatskom lovačkom savezu. Sredstva su namijenjena za financiranje šteta od divljači u prometu do sklapanja ugovora o nabavi police, a visina sredstava iznosi 544.163,51 € mjesečno. Do sada je isplaćeno ukupno 14,15 milijuna €, ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

image
Vlado Kos/Cropix/Cropix

U slučaju da dođe do naleta vozila na divljač, oštećenici se obraćaju Hrvatskom lovačkom savezu. Informacije i uputa za prijavu štete dostupne su mrežnim stranicama HLS-a, a šteta se prijavljuje putem posebne aplikacije za prijavu štete od naleta vozila na divljač.

Štetu na vozilu koja je nastala u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovala divljač prijavljuje oštećena osoba (vlasnik vozila) ili u slučaju ako je vozilo u vlasništvu leasing društva štetu može prijaviti i korisnik vozila.

Postupak prijave štete sastoji se od popunjavanja točnih i istinitih podataka kroz online prijavu te prilaganja dokumenata ako ih imate, a koji se odnose na prometnu nesreću, oštećeno vozilo i vozača koji je upravljao vozilom. Dokumente je potrebno pripremiti isključivo u PDF formatu i priložiti (učitati) ih na za to predviđena mjesta.

     - Zapisnik o alkotestiranju

     - Potvrda policije o prometnoj nesreći

     - Prometna dozvola vozila

     - Vozačka dozvola vozača koji je upravljao vozilom 

Prijaviti se mogu štete koje su nastale u prometnoj nesreći na teritoriju Republike Hrvatske, a štete vozačima isplaćuje Ministarstvo poljoprivrede preko Hrvatskog lovačkog saveza.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Što ako udarite u kravu li kozu na cesti ?

Ako udarite u kravu, kozu, ovcu ili neku drugu domaću životinju na cesti u velikom ste problemu. U tom slučaju za štetu ne odgovara lovačko društvo jer država samo pokriva štete od naleta vozila na divljač. Takve štete treba pokriti vlasnik životinje kojega najčešće nema niti se može pronaći jer da je brinuo o svojoj životinji onda ona ne bi lutala po prometnici. Oštećeni vozač nema od koga potraživati naknadu štete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 05:12