StoryEditorOCM
S mora i krajaDOMOVINSKI USTROJ

Sin Hajdukove legende postaje velika politička faca, u društvu mu je ugledni HDZ-ovac koji je okrenuo leđa Plenkoviću

Piše Sandra Barčot
6. srpnja 2023. - 19:03

Izabrano je novo predsjedništvo Domovinskog pokreta (DP) u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Očekivano, za čelnika je odabran Marko Žaja, županijski vijećnik "domovinaca", koji je bio i jedini kandidat za tu dužnost. Žaja je bivši HDZ-ovac, ali ne manje važno, sin Ante Žaje, dugogodišnjeg Hajdukova igrača i kasnijeg dužnosnika.

Naime, nakon raspuštanja regionalnog stranačkog ogranka tijekom ljeta prošle godine, Žaja je bio povjerenik ove političke opcije, a budući da birače čeka superizborna 2024. godina, trebalo je na terenu obaviti i novo stanačko ustrojavanje.

Kako se navodi u objavi Domovinskog pokreta, koji su nam poslali glasački listić, za poziciju potpredsjednika podružnice izabrani su predloženi kandidati i to redom: Dinko Damjanić, Ivan Šipić, Ivica Kukavica i Željko Primorac.

image

Županijski vijećnik Marko Žaja

Saša Burić/Cropix

Šipića šira javnost poznaje kao bivšeg HDZ-ovca triljskoga gradonačelnika, saborskog zastupnika i nositelja nezavisne liste na lokalnim izborima prije dvije godine, kao i Kukavicu koji je tada bio Mostov kandidat za župana splitsko-dalmatinskog i nositelj nezavisne liste za Gradsko vijeće Imotskog.

Prema saznajima, iako Šipić i Kukavica formalno nisu DP-ovi članovi, prema Statutu stranke smiju biti u Predsjedništvu, jer s tom političkom opcijom imaju potpisan sporazum o suradnji, te će temeljem tog ugovora djelovati u radu DP-a, kao nestranačke osobe.

Što se članova županijskog čelništva, na listi su Martin Mladen Pauk, te dvije dame: Jelena Grgić i Ana Gulić, kao i Draško Kulić te Josip Vuković.

image

DP-ov glasački listić s imenima ključnih čelnika

Privatni album

Izborom novog vodstva regionalne podružnice, "domovinci" sada počinju postupak osnivanja stranačkih tijela, od općinskih i gradskih organizacija, budući da su nakon raskola prošle godine, na području najveće dalmatinske županije ostali samo članovi stranke, ali bez strukture i ustroja, čime nisu bili ni u mogućnosti djelovati na terenu.

Prvi zadatak stranačkog vodstva je osnivanje podružnice u gradovima: Splitu, Kaštelima i Makarskoj. Uskoro će im se u animiranju članstva pridružiti i Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:27