StoryEditorOCM
S mora i krajaOSTVARUJE SE DOGOVOR

HDZ je uhljebio dalmatinskog ‘domovinca‘ u Županiji, a sada osnivaju novi resor da bi ga udomili u fotelji - pročelnika

Piše Sandra Barčot
25. studenog 2023. - 17:58
Bivši HDZ-ovci Marko Žaja i Željko Primorac kao članovi DP-a zdušno podržavaju - HDZVladimir Dugandžić/Cropix

Ono što se mjesecima govori, što je bilo definirano dokumentom o međustranačkoj suradnji HDZ-a i Domovinskog pokreta u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koji je proljetos osvanuo u javnosti, a potpisnici su ga se trudili oštro demantirati, upravo se ostvaruje.

Dvije stranke koje se na državnoj razini sukobljavaju, posebice dvojica predsjednika Andrej Plenković i Ivan Penava, na regionalnoj “stepenici” njeguju ljubav, a potvrda njihove (ne)formalne koalicije je novo pročelničko mjesto u županijskoj upravi u Splitu, koje je u spomenutom dokumentu bilo označeno rednim brojem dva.

Sve je to dio održavanja na vlasti opcije HDZ-HSP, koalicijskog im partnera Željka Keruma i njegova HGS-a, uz potporu DP-ovca Marka Žaje te pridruženog Ivice Kukavice, nezavisnog županijskog vijećnika koji s njima surađuje. Navedeno pročelničko mjesto, i to formiranjem novog upravnog odjela, rezervirano je za Željka Primorca, bivšeg vodećeg HDZ-ovca na području Vrgorca, koji je obukao DP-ov “dres”.

Premda su proljetos svi nijekali bio kakav dogovor oko o(p)stanka vladajućih u regionalnom parlamentu, a kao protuusluga su tada bili pobrojani svi ustupci “domovincima” u obliku zapošljavanja i angažmana u županijskoj upravi, ustanovama i tvrtkama, u ponedjeljak na sjednici Županijske skupštine bit će najvjerojatnije potvrđeno osnivanje novog resora, za čije se vođenje još od početka baratalo samo jednim imenom, onim Željka Primorca.

Ako predloženu odluku potvrdi zastupnička većina, postojeći Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu cijepat će se na dva – onaj za prosvjetu, na čijem će čelu ostati Tomislav Đonlić, te onaj za kulturu, sport i tehničku kulturu, gdje baš i nije jasno zbog kojih se to neodgodivih projekata i poslova dijeli dosadašnji resor. Resor koji je do sada, s Đonlićem na čelu, samo primao komplimente za svoj rad.

image

Korak po korak, ostvaruju se brojne točke iz proljetnog međustranačkog dogovora koji su tada svi potpisnici redom pokušavali demantirati

Facebook

Ako je među ciljevima bitno financiranje muzejskih ustanova kojima je osnivač i vlasnik Županija ili dodatna suradnja s udrugama u kulturi, onda se ta stavka treba staviti u regionalni proračun, a ne “slagati” novi odjel s novim pročelničkim mjestom i novim ustrojem, koji će, dosadašnja praksa tako govori, rezultirati i novim zapošljavanjima u županijskoj upravi. Županija na rad sportskih udruga utječe (samo) kroz njihovo dodatno financiranje, budući da osnovno funkcioniranje klubova i udruga ide posredstvom Zajednice sportova, kojoj regionalna vlast nije osnivač. Ista situacija je i sa sektorom tehničke kulture, koja je uvijek nekako na margini, pa se nitko ne nada kako će baš sada “procvasti” osnivanjem novog upravnog odjela.

Jedino ako se u proračunu ne “nađe” dodatni novac za djelovanje svih tih udruga, ustanova, klubova, a to se moglo riješiti kroz regionalni proračun, o kojem će se uskoro glasati na istoj toj Županijskoj skupštini.

No ovdje je ipak u pitanju “zahvala” vladajuće opcije svojim suradnicima koji nisu dio formalne koalicije, a kao da jesu. Zahvala za podršku i dizanje ruku kada treba, kao i potvrda toliko osporavanog travanjskog dogovora u kojem je bilo navedeno da uz pročelnika novog odjela “domovincima” ide i mjesto njegova pomoćnika.

Sada treba “proći” proračun za 2024. godinu, među ostalim bitnim točkama za funkcioniranje županijske uprave, pa će biti zanimljivo pratiti događanja na Skupštini, poglavito što s takvim potencijalnim raspletom i novim “popuštanjem” DP-u, kako doznajemo, nije zadovoljan ni Plenković. Dakle, čelnik HDZ-a i premijer čiju ostavku traži Penava, prvi čovjek DP-a.

U sjeni spomenutih pretumbacija, proširuje se djelokrug i županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, kojem se pridružuje i promet. Takav potez predložen je na krilima “Master plana” koji je proveo Odjel za gospodarstvo, EU-ove fondove i poljoprivredu na čelu s Anđelkom Katavićem i voditeljem projekta Martinom Bućanom.

Plan nakon usvajanja treba i realizirati, pa poznavatelji situacije u županijskoj zgradi ne dvoje kako će to bez većih problema provesti agilna pročelnica Matea Dorčić.

Samo treba pratiti koje će radno “pojačanje” dobiti iz redova “domovinaca”. A takvo jedno dobila je pročelnica “friško” osnovanog odjela za imovinu Anamarija Bralić Silić, i to u liku Martina Mladena Pauka, koji je iz Hrvatskog hidrografskog instituta, kao geodet s diplomskim radom na temi “Upotreba bespilotnih letjelica i ronilica u hidrografskoj izmjeri”, od 1. rujna prešao u Županiju, gdje će se baviti imovinom regionalne uprave.

U tom kontekstu u ponedjeljak će na dnevnom redu Skupštine biti i novi ustroj tog resora, koji bi udubuće trebao “pokrivati” sektore upravljanja nepokretnom imovinom, izgradnjom i imovinskopravnim poslovima, sve u cilju ubrzavanja procedura za gospodarenje povelikom imovinom koju regionalna uprava ima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 18:15