StoryEditorOCM

Šef šibenskih vatrogasaca: ‘Ne želim o cisterni, ali nju ne može uzeti nitko, pa ni Nediljko, šef Hrvatskih šuma!‘

Piše Toni Veljača
1. kolovoza 2024. - 17:09

Dok je trajala neizvjesna borba s vatrenom stihijom koja je od utorka poharala više od 1300 hektara guste borove šume, trave i niskog raslinja u skradinskom zaleđu, prava drama odvijala se u Ićevu gdje su dvije žene ispred televizijskih kamera žestoko kritizirale rad vatrogasaca, optužujući konkretno DVD Šibenik da ne poduzima ništa kako bi ugasili požar koji je u tri dana progutao na desetke maslinika, vinograda, voćnjaka...

- Nakaze jedne! Nakaze, nakaze! Ćaća mi se doma guši, sve je napravija za ovu državu, a oni ni prstom da maknu! Nakaze jedne! - urlala je jedna od dviju dama za koje će se ubrzo ispostaviti kako su kćer i žena HDZ-ovog šefa Hrvatskih šuma Nediljka Dujića čija se kuća nalazi baš u Ićevu, i jedna je od njih tristotinjak koje su vatrogasci danonoćno branili.

image

Kakav apsurd: Nediljko Dujić je govorio na konferencija za medije Hrvatske vatrogasne zajednice o spremnosti sustava za požarnu sezonu 2024. i najava vježbe "SIGURNOST 2024."


 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Priča oko histeričnog ispada Nede, supruge HDZ-ovog lokalnog šerifa, i kćeri mu, Anne, uskoro je poprimila još ozbiljniji ton kada su se pojavile špekulacija kako je Dujić za vrijeme vatrene buktinje bio na telefonskoj liniji s Darkom Dukićem, županijskim vatrogasnim zapovjednikom od kojeg je zatražio da mu se parkira cisterna s vodom ispred njegove kuće, a navodno je tu intervenirao i sam ministar policije Davor Božinović.

Čim je u javnost iscurila ova informacija, kontaktirali smo zapovjednika Dukića, koji nam je kazao kako vatrogasnu cisternu ne može uzeti nitko, pa tako ni šef Hrvatskih šuma.

- To ne želim uopće komentirati, ono o čemu možemo razgovarati je požar. Samo ću reći da vatrogasnu cisternu od vatrogasaca ne može uzeti nitko. Sve se radi po zapovjedi, voditelji sektora postoje i ne može je uzeti nitko – kratko nam je kazao županijski vatrogasni zapovjednik.

Upit o slučaju „cisterna” poslali smo i na adresu Ministarstva unutarnjih poslova RH tražeći od njih očitovanje o cijelom slučaju, koji Dujić nije komentirao, ali je zato uputio javnu ispriku zbog ponašanja supruge i kćeri mu Anne koja bi se vrlo brzo mogla suočiti s tužbom, s obzirom na činjenicu da je uputila niz prijetnji policajki, dakle službenoj osobi.

- Reakcija članova moje obitelji dogodila se kad su bile u stanju velikog šoka i emocionalne iscrpljenosti nakon dvodnevne borbe s požarom u kojem nam je izgorio veliki dio kako naše, tako i imovine naših susjeda. Vatra je uništavala sve pred sobom u naselju, ušla u naša dvorišta i došla do samih zidova naših kuća.

image

Nediljko Dujić

Nikolina Vukovic Stipaničev/Cropix

Zajedničkim naporom s našim sumještanima i vatrogascima, kojima zahvaljujem na angažmanu, uspjeli smo spasiti naselje i naše domove od potpune devastacije. U trenucima tako velike krize teško je ostati hladne glave, smiren i objektivan.

Mojoj obitelji sigurno nije nakana vrijeđati bilo koga, a kamoli rad hrvatskih vatrogasaca i policajaca, koji brinu o sigurnosti imovine i stanovništva. U ime svoje obitelji ispričavam se ako smo ikoga svojom reakcijom povrijedili – kazao je Dujić u službenom očitovanju koji je, zanimljivo, poslan s mail adrese glasnogovornika Hrvatskih šuma, pa se postavlja pitanje je li glasnogovornik te velike državne firme ujedno i glasnogovornik obitelji Dujić!?

I baš ta obitelj posljednjih godina često je bila tema javnosti. Ponajviše glava obitelji, Nediljko, inače istaknuti HDZ-ovac, blizak premijeru Andreju Plenkoviću koji je na čelo Hrvatskih šuma stigao nakon što je s te pozicije otišao Krunoslav Jakupčić, inače poznat po razmjenjivanju poruka s glasnogovornikom vlade Markom Milićem o zapošljavanju Milićeva prijatelja u Hrvatskim šumama.

Prethodno je Dujić u više mandata bio i gradonačelnik grada Skradina, te županijski šef HDZ-a, a 2016. godine uvjetno je i osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Dujić je dobio rok kušnje od dvije godine. Županijsko državno odvjetništvo sumnjičilo ga je da je od 24. listopada 2003. godine do 1. prosinca 2005. godine nezakonito dobivao naknade u iznosu od 147 tisuća ondašnjih kuna.

Kći mu, Anna, koja je histeričnim napadom na policajce i vatrogasce, dakle ljude koji posljednjih dana riskiraju vlastiti život kako bi spasili tuđu imovinu zgrozila javnost po struci je magistra odnosa s javnošću. Zanimljivo je i da je Anni troškove studija u Dubrovniku pokrila njezina bivša tvrtka Gradski parking Šibenik. Nezadovoljna plaćom, iako ju je školovao Gradski parking, prelazi na znatno bolji posao. I to u HEP, gdje je zaposlena posljednjih pet godina i osam mjeseci.

Izljevi bijesa supruge i kćeri Nediljka Dujića u ovom trenutku i nisu veliki problem. Međutim, ako se ustanovi da su informacije po kojima je ispunjen suludi zahtjev da mu se parkira cisterna ispred kuće točne, e onda bi se istaknuti HDZ-ovac mogao pronaći u itekako velikom problemu.

Do zaključenja teksta odgovor iz MUP-a nismo dobili, očekujemo ga uskoro...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 10:59