StoryEditorOCM
S mora i krajaFALI KADRA

Provjerili smo burze rada na jugu Dalmacije otkrili s kojim zanimanju smo najtanji, evo kolike su prosječne plaće

Piše Silvia Rudinović
19. srpnja 2024. - 09:08

Konobar, čistač, kuhar, medicinska sestra i sobarica, to je pet najtraženijih zanimanja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U Dubrovniku se ove godine u srednju školu upisuje 14 konobara, 24 buduća kuhara i još toliko mjesta ima u četverogodišnjem eksperimentalnom kuharskom programu.

Iako se svake godine izrađuje analiza i sukladno rezultatima objavljuju preporuke o povećanju ili smanjenju upisnih kvota srednjih škola i visokoobrazovnih ustanove za svaku županiju, kao i preporuke za stipendiranje deficitarnih struka, nije ih lako slijediti jer su brojne prepreke, najčešće nedostatak prostornih preduvjeta i stručnog nastavnog osoblja.

Najtraženiji sezonci

- HZZ svake godine objavljuje preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja na temelju analiza tržišta rada te one nisu zakonski obvezujuće za obrazovne institucije. Međutim, možemo reći da je u posljednje četiri godine povećana upisna kvota za deficitarna zanimanja prodavač i medicinska sestra/tehničar opće njege, sukladno preporukama. Također, imamo saznanja da jedinice lokalne samouprave dodjeljuju stipendije za deficitarna zanimanja sukladno preporukama – kažu u HZZ-u.

image

Liječnici i medicinske sestre su među najtraženijim zanimanjima

Vojko Basic/Cropix/Cropix

Očekivano, najtraženija zanimanja vezana su uz turizam, a značajan broj radnika vezan je uz njih sezonski. Među najtraženijima su i medicinske sestre i medicinski tehničari, zanimanje koje neće baš svatko odabrati, to je jedina srednja škola koja traje pet godina, a primanja tih radnika u zdravstvu posljednjih godina su povećana.

Uz osnovicu od 947,18 eura, visina koeficijenta za obračun plaće medicinske sestre u primarnoj zdravstvenoj skrbi je 1,55. Strukovni sindikat je objavio da osnovna plaća za medicinsku sestru s 10 godina staža u primarnoj zaštiti 1.541 euro, a nakon 30 godina staža 1.688 eura bruto, bez dodataka kao što su rad subotom (25 posto) ili u drugoj smjeni (10 posto), itd.

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Dubrovnik, temeljem GFI izvještaja predanih FINA-i, obradila je lanjske rezultate gospodarstva u županiji i ustupila podatke o neto plaći po sektorima na ovom području.

Fali inženjera, doktora...

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u trgovini je zaposleno 2.018 radnika i njihova je prosječna mjesečna neto plaća 858 eura, u građevinarstvu je zaposleno 3.346 radnika s prosječnom plaćom od 805 eura, u sektoru prijevoza i skladištenja radi 2.377 osoba s prosječnom plaćom 1.157 eura, plaće 793 osobe u prerađivačkoj industriji su oko 793 eura, a 251 prijavljeni u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 639 eura neto mjesečno. Među 1.481 zaposlenikom administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti su turoperatori, putničke i rent-a-car agencije, gdje je prosječna plaća 993 eura. Daleko najviše je radnika u djelatnosti pružanja smještaja te pripremi i usluživanju hrane. Prosječna plaća 6.519 radnika u turizmu iznosila je 1.097 eura. Istodobno, ovaj je sektor u 2023. godini zabilježio gotovo 550 milijuna eura prihoda i dobit od 76 milijuna eura.

Top lista traženih

U prvih šest mjeseci 2024.godine, poslodavci su putem HZZ – Područnog ureda Dubrovnik tražili najviše radnika sljedećih zanimanja:

1. Konobar (386 osoba)

2. Čistač (255 osoba)

3. Kuhar (228 osoba)

4. Medicinska sestra/tehničar (175 osoba)

5. Sobar (150 osoba)

Kad se gledaju zanimanja s VSS, najtraženiji su bili: građevinski inženjeri (47), ekonomski stručnjaci (38), liječnici (36), pravnici (23) i inženjeri elektrotehnike (21).

Kad se izdvoje samo zanimanja koja zahtijevaju visoku stručnu spremu, poslodavci su na dubrovačkom Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u prvih šest mjeseci ove godine najviše tražili građevinske inženjere, ekonomske stručnjake, doktore medicine, pravnike i inženjere elektrotehnike. Upravo za ta zanimanja želi se školovati najveći broj ovogodišnjih maturanata. Kako je upravo doba upisa na visoka učilišta, Agencija za znanost i visoko obrazovanje navodi da su studiji FER-a, Ekonomskog, Pravnog, Medicinskog i Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i to tim redoslijedom, najpopularniji s obzirom na broj prvih izbora ovogodišnjih kandidata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. listopad 2024 22:16