StoryEditorOCM
S mora i krajaUČE LI U AUTOŠKOLI?

Mnogi vozači ne znaju zamijeniti gumu: ‘Nije je lako ni odvidat‘ jer je vulkanizeri zavidaju pneumatskim pištoljem!‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
8. listopada 2024. - 21:04

Nedavno je u jednoj grupi objavljena zahvala žene kojoj je na osobnom automobilu pukla guma. S obzirom da je bila sama, blizu sela udaljenog od Dubrovnika 50-tak kilometara, trebala je pomoć, a ona joj je stigla u dva mladića koji su joj promijenili gumu na automobilu, kako bi mogla sigurno i sretno stići na odredište.

JOŠ NAJBOLJE I TO

Tragom ovog događaja, raspitali smo se znaju li žene danas, u vrijeme emancipacije, promijeniti puknutu gumu i zašto ne znaju. Naime, većina žena koje smo nazvali, a željele su ostati anonimne, rekle su nam da ne znaju skoro ništa oko automobila, pa ni to. Za automobil je, kako su rekle, zadužen suprug ili mladić, sin ako je odrastao, ili mehaničar ako nemaju muškarce u obitelji. Sve što one čine je pali-vozi, ‘još najbolje da i o tome brinem‘, rekla nam je jedna sugovornica.

A zašto, recimo, u autoškoli ne nauče djevojke i žene promijeniti gumu, jer je to ipak ‘hitna situacija‘ koja se nekad ne da riješiti čekajući tuđu pomoć?

- Ne znam što bih Vam rekao jer 90 posto novih auta danas nema rezervnu gumu - komentirao nam je Darije Vrankić, vlasnik dubrovačke autoškole Rally, gdje radi i kao stručni voditelj.

image

Darije Vrankić, vlasnik autoškole Rally Dubrovnik

Bozo Radic/Cropix

- Rezervna guma se danas ne stavlja u prtljažnik da bi u njemu bilo više mjesta. Umjesto gume, u automobil se stavlja kompresor za krpljenje gume - govori Darije. - U moja zadnja tri auta uopće nema rezervne gume...

IZUMIRANJE STARIH OBIČAJA

A kako se radi s tim kompresorom, je li to komplicirano?

- Nije, rad s kompresorom pokažemo našim polaznicima jer to nije nikakav problem. Jednostavno je - istaknuo je. - Naravno, kompresor može pomoći jedino ako guma nije kompletno razrezana. Recimo da ste gumu nabili na čavao, ta pjena iz kompresora se ispusti u gumu i tako se ona začepi. Naravno da automobil morate odvesti najbližem vulkanizeru da je promijeni. Za prvu ruku je to dobro - otkriva Darije kako rezervne gume zapravo - izumiru.

- Rezervni kotač se sada naručuje kao dodatna oprema, nitko je više ne nudi u osnovnoj opremi. Nije je lako ni odvidat‘ jer je vulkanizeri zavidaju s pneumatskim pištoljem - otkriva.

Oni koji je još imaju, mogu pitati nekog da ih poduči kako se mijenja guma jer u autoškolama nema mogućnosti plaćanja te poduke. Ostaje vam samo muž... A ima i muškaraca koji to ne znaju, smije se Darije Vrankić (što nije slučaj s mojim mužem, op.a.)

- Kako ne, i vadio sam ih ispod auta kad bi im dizalica popustila! Bilo je i ozlijeđenih - kaže na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. listopad 2024 21:06