StoryEditorOCM
S mora i krajaMALI VAKULA

Prognoza za vikend i sljedeći tjedan: sve o osvježenju koje nam dolazi zna naš Ivan Šolić

Piše IVAN ŠOLIĆ - MALI VAKULA
19. srpnja 2024. - 17:39

Dane s maksimalnom dnevnom temperaturom u Dalmaciji iznad 35 stupnjeva gotovo da više i ne brojimo. Dalmatinke i Dalmatinci, kako tko zna i umije, posljednjih su dana bili prisiljeni suživjeti se s jednim od najizraženijih toplinskih valova na našem području posljednjih godina. Još uvijek aktualni (iako je u kontinentu već počeo „pucati po šavovima“) toplinski val danima je glavna vijest na portalima, u tiskovinama i informativnim emisijama, a tome će, Bogu hvala, konačno (pa makar privremeno) doći kraj.

image

U nedjelju konačno normalne ljetne temperature zraka /Meteoadriatic

SVETI ILIJA GROMOVNIK

Subota je u katoličkom kalendaru rezervirana za štovanje svetog Ilije Gromovnika, kojeg vjernici zazivaju za zaštitu od oluje, groma i vatre. Budući da se atmosfera destabilizira, već sutra bi u dijelu domovine mogla dobro doći pomoć svetog Ilije, naročito na krajnjem sjeveru i sjeverozapadu zemlje i Kvarneru, gdje bi lokalno moglo biti i izraženijeg grmljavinskog nevremena. Prema GFS modelu, u večernjim satima moglo bi ga ponovno biti i u Posavini. Oglasio se meteoalarm DHMZ-a, koji je narančastom bojom obojio nekoliko regija, zanimljivo, u Karlovačkoj i Riječkoj istovremeno je izdano upozorenje na kišu, grmljavinsko nevrijeme, ali i na toplinski val.

image

Osjetno osvježenje na kontinentu /Meteoadriatic

SPLITSKA REGIJA

Za splitsku regiju za sutra je na snazi upozorenje na grmljavinsko nevrijeme (sjeverni dio regije) i iznimno visoku temperaturu zraka (toplinski val). Također, na iznimno visoku temperaturu zraka izdano je upozorenje za dubrovačku i kninsku regiju. I dok će na kontinentu vrlo brzo uslijediti osvježenje i strmoglav pad temperatura zraka, na Jadranu, naročito na njegovu južnom dijelu, taj proces ići će poprilično teže, ali svakako veseli vijest kako će i uz obalu polako temperature padati i sve manje biti ekstremne, a sve više primjerene uobičajenim ljetnim vrijednostima od 30-ak stupnjeva Celzija.

image

European Storm Forecast Experiment obuhvatio je upozorenjem na opasne vremenske prilike u subotu i Lijepu našu

GRMLJAVINSKO NEVRIJEME

S obzirom na karakter ovakvih promjena vremena, naročito kada one dolaze nakon razdoblja ekstremnih temperatura zraka, teško je s velikom pouzdanošću predvidjeti područje oborina i njihov intenzitet, ali jedno je sigurno, atmosfera će se sutra destabilizirati i u Dalmaciji, pa i ondje valja računati na povremene lokalne pljuskove, za što je najveća mogućnost u unutrašnjosti Dalmacije. A kada je o dalmatinskoj obali riječ, najveća je mogućnost za lokalne grmljavinske pljuskove na širem zadarskom području sredinom dana pa se sutra pažljivo osvrnite na odraze meteorološkog radara i upozorenja DHMZ-a, naročito na području sjevernog Jadrana i sjeverne Dalmacije.

NEDJELJA - DAN KADA VRIJEME (KONAČNO) NEĆE BITI VIJEST…

Ako izuzmemo mogućnost za dnevni razvoj naoblake u Zagori uz ponegdje kratkotrajan ljetni pljusak, nedjelja će konačno biti dan kada vrijeme, niti prognoza vremena, zasigurno neće biti vijest u medijima, a i meteolarm će se, s obzirom na to da nas u nedjelju ne očekuje u atmosferi ništa zanimljivo, moći „bućnuti“ u more. A isto preporučujemo i vama jer će maksimalne temperature zraka napokon biti prihvatljive za plaže (uz preporučenu UV zaštitu, naravno) i njihove vrijednosti u Dalmaciji trebale bi se kretati između 29 i 32 °C. Vruće, ali u usporedbi i onima koje nas prate posljednjih dana - dar s neba.

(DUGOROČAN) POGLED NA IDUĆI TJEDAN

Dugoročno gledajući, čini se kako ćemo kupiti nešto vremena prije novog toplinskog vala i da bi nas prihvatljive temperature zraka mogle pratiti veći dio idućeg tjedna pa će i potrošnja električne energije od strane klima- uređaja biti puno manja. U ponedjeljak nas očekuju porast naoblake i nove lokalne nestabilnosti, a Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena u razdoblju od 25. do  27. srpnja signalizira dolazak hladnijeg zraka sa sjeveroistoka Europe pa bi to bilo razdoblje u kojem bi, uz buru,  moglo malo ozbiljnije osvježiti u Dalmaciji. Ali o potencijalnom osvježenju, kao i o prvim dugoročnim prognozama za kolovoz, više u idućim danima…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. listopad 2024 01:06