StoryEditorOCM
S mora i krajavremenska prognoza

Dalmaciju očekuju obilni pljuskovi s grmljavinom, vrijeme će biti opasno. A onda preokret. Stiže li nam bablje ljeto?

Piše Ivan Šolić - Mali Vakula
8. listopada 2024. - 17:06

OPASNO VRIJEME!

Kako smo i najavili u nedjelju, za sve obalne, priobalne regije, Liku i unutrašnjost Dalmacije upalio se meteoalarm, popularni internetski portal putem kojeg europske meteorološke službe upozoravaju javnost na opasne vremenske prilike (neprilike) u idućih 48 sati na području svojih država.

Upozorenja se odnose na jako i vrlo jako jugo, mjestimice s olujnim udarima, naročito prema večernjim satima kada se očekuju najjači udari i do 100 km/h, ali i na mjestimice izraženije grmljavinske pljuskove uz mogućnost bujične i urbane poplave i to za riječku, gospićku, splitsku i kninsku regiju.

image

Brzina udara vjetra u utorak predvečer

Oborine bi, upozorava nas meteoalarm, naročito obilne mogle biti u riječkoj (preko 70 mm kiše) te gospićkoj regiji (40-80 mm kiše), dok se više od 30 mm kiše po metru četvornome očekuje i u splitskoj te kninskoj regiji. Detaljna upozorenja na opasne vremenske prilike po regijama za Lijepu našu, ali i ostatak Europe, možete pronaći na službenim stranicama DHMZ-a te na web stranici www.meteoalarm.org.

JUGO ĆE, KAŽU…I TO OLUJNO!

Ukoliko se vaši planovi za utorak poslijepodne, a naročito za večer, vežu uz putovanje i boravak na moru, odmah ih otkažite! Jugo će u poslijepodnevnim satima jačati, a njegov vrhunac se očekuje u večernjim satima.

U kasnim poslijepodnevnim satima oborine će se sa sjeverozapada zemlje proširiti na područje sjeverne Dalmacije, a u večernjim satima ih očekujemo i na širem splitskom području, a u noći i na ostatku obale. Ovdje valja istaknuti kako će one biti najobilnije u prvim satima srijede.

image

Večeras u Dalmaciju stižu obilne oborine

Iako su prognoze količine oborine „nezahvalan“ posao, u Splitu bi s ovom ciklonom trebalo pasti između 30 i 40 litara kiše po četvornom metru, od čega ćemo većinu prespavati. Indeksi nestabilnosti su za noćas dosta izraženi pa je poprilično izvjesno da nas (s grmljavinom) čeka pravi „light show“.

image

Na širem splitskom području noćas moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme

SRIJEDA - „TIME OUT“, A U ČETVRTAK POGORŠANJE VREMENA…

Oborine će nas brzo napustiti, već u ranim jutarnjim satima, naoblaka će se postupno raščistiti pa će prema sredini dana vremenske prilike u Dalmaciji biti sve ugodnije, među ostalim, kao i temperature zraka čija će maksimalna vrijednost biti dovoljna za kratki rukav (oko 23 stupnja celzijusa).

Noć na srijedu će još biti vjetrovita, a ujutro će vjetar oslabiti, nažalost, samo za kratko, jer već u poslijepodnevnim satima zapuhat će (novo) jugo i najaviti (novu) promjenu vremena.

Nakon kratkog predaha i „lizanja rana“, stiže (novo) pogoršanje vremena, a najnepovoljnije prilike s ciklonom bit će na sjevernom Jadranu te u sjevernoj Dalmaciji gdje očekujemo da bi se meteoalarm mogao ponovno ukazati i upozoriti javnost na opasne vremenske prilike.

DOSTA VAM JE LOŠIH METEOROLOŠKIH VIJESTI? OVO JE POGLAVLJE ZA VAS…

Ukoliko vam je „puna kapa“ meteoalarma, bujica, kiše, juga i nepovoljnog vremena, dobrodošli, ovo je poglavlje za vas!

image

Dugoročna prognoza prognoza ECMWF modela - stiže bablje ljeto

Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) od vikenda predviđa utjecaj polja visokog tlaka (anticiklona) na našem području i njeno „sidrenje“ sredinom mjeseca čime bi se u atmosferi stvorile prilike koje su u narodu poznate kao „bablje ljeto“.

Vrlo sličan scenarij predviđa i njegov najveći „konkurent“ među prognostičkim modelima, američki GFS, što u konačnici znači, da nas korak dijeli od stabilizacije i proljepšanja vremena. Uz malo kašnjenje, „bablje ljeto“ nam ipak, dugoročnije gledajući, stiže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. listopad 2024 17:07