StoryEditorOCM
S mora i krajaODLAZAK NEIMARA

Preminuo ugledni dalmatinski redatelj, supotpisao je kultnu seriju o Titu, a prosvjedovao je i protiv HTV-ova bojkota

Piše Dalmacija SD
29. veljače 2024. - 08:57

Domaća filmska i kazališna scena ostala je bez jednog od važnih protagonista.

U 73. godini života u Zagrebu je preminuo Edi Mudronja, filmski i kazališni redatelj, rođeni Sinjanin s korijenima na otoku Murteru. Posljednji ispraćaj bio je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Djelovati je počeo sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća kao pomoćnik redatelja, i to u kazalištu "Gavella" uz legendarnog Dubrovčanina Joška Juvančića Jupu, ali i na televiziji. Bio je pomoćnik redatelja Branka Ivande na velikom projektu serije "Bombaški proces" koja je opisivala zagrebačko suđenje Josipu Brozu Titu 1928. godine, s Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi.

Početkom 90-ih godina okrenuo se dokumentarcima, te je autorski potpisao filmove "Hrvatski domobrani u obrani domovine" i "Prvi hrvatski redarstvenik", a 2003. i "Zavičajni memento", u čileanskom gradu Punta Arenasu, u kojem žive brojni hrvatski iseljenici, velikom većinom Dalmatinci.

Mudronja je sa suradnicama bio i utemeljitelj umjetničke organizacije "Zora film" sa sjedištem u Zagrebu koja je djelovala dvadesetak godina. Prije 15 godina bio je u žiži javnosti kada je s kolegom Borisom Veličanom prosvjedovao na zagrebačkom Prisavlju zbog HTV-ova bojkota njihovog dokumentarnog filma.

image

Edi Mudronja

Ankica Vrdoljak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:41