StoryEditorOCM
S mora i krajaSEZONSKA POŠAST

Počela ‘invazija‘: američki cvrčak u vinograde donosi zlatnu žuticu, crne sorte su otpornije, postoji drastičan lijek...

Piše Stanislav Soldo
15. svibnja 2024. - 21:20

Vinogradari krajnje je vrijeme da detaljno pregledate vinograde, jer upravo u svibnju izlaze prve ličinke američkog cvrčka koje naseljavaju mladice na donjem djelu trsa. 

 Zlatna žutica vinove loze (Grapevine Flavescence Dorée) jedna je od najopasnijih i najštetnijih karantenskih bolesti vinove loze na području Europe i prenosi je insekt američki cvrčak. U vinogradima u kojima se pojavi brzo se širi i poprima razmjere epidemije čineći velike štete u gubitku grožđa i gubitku zaraženih trsova.

U slučaju epidemije širih razmjera vinogradi se moraju krčiti. Kod nas se cvrčak pojavio prošlo ljeto u vinogradima u Pojezerju, ali nije zabilježena pojava bolesti zlatne žutice niti šteta na trsovima.

image
Tomislav Krišto/Cropix

  - Najveće prijetnja su zapušteni i neobrađeni vinogradi u kojima se izlegu američki cvrči-kaže nam vinogradar iz Pojezerja, Ivan Petrušić.

Taj insekt od svega nekoliko centimetara uništi trsove loze. Pošast zlatna žutica već je napala vinograde na sjeveru Hrvatske u Istri i Karlovačkoj županiji. Lijeka joj nema. Jedini lijek je zaražene vinograde iskrčiti i spaliti. Tako su nažalost završili deseci hektara vinograda na sjeveru. Na svu sreću Dalmacija je do sada ostala pošteđena. Do kada nitko ne može sa sigurnošću reći.

Žutica gora od filoksere

Kad se već ne može izliječiti bolest čije se posljedice epskih razmjera uspoređuju s filokserom koja je uništiti domaće vinograde koncem devetnaestog stoljeća zbog čega se raselilo pola Dalmacije u prekomorske zemlje.

Upravo zato bi se trebalo suzbijati američkog cvrčka i pratiti njegovo kretanje po vinogradarskim i vinarskim regijama. Trs zaražen zlatnom žuticom se lagano suši, lišće se kovrča i žuti, grozdovi nemaju roda. Stoga agronomi pozivaju na oprez. Savjetuju postavljanje žutih lovi na koje će se zalijepiti cvrčci. Ima i nekoliko insekticida koji će pripomoći ako se nametnik pojavi.

Kako je riječ o agresivnom nametniku na vinovoj lozi Ministarstvo poljoprivrede je propisalo mjere suzbijanja američkog cvrčka u sklopu "Naredbe o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze“, koja obvezuje vinogradare na čijim posjedima je zamijećen američki cvrčak.

image

Na Pelješac još nije doletio američki cvrčak

Božo Radić/Cropix

Suzbijanje američkog cvrčka preporučuje se i zdravim vinogradima ako je u neposrednoj blizini primijećena bolest, kažu nam agronomi. Prvo suzbijanje američkog cvrčka provodi se neposredno nakon cvatnje vinove loze. Za tu namjenu su u Hrvatskoj dozvoljeni pripravci: Pyregard, Sumialfa 5 FL, Sivanto Prime, Cythrin max, Abanto, Mavrik Flo, Cypgold, Asset Five, Decis 2,5 EC.

Svi posjednici vinove loze imaju obvezu provoditi kontrolu svojih vinograda na prisutnost zlatne žutice vinove loze u skladu s Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze. Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute na etiketi.
Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja te propisno zbrinuti ambalažu-savjetuje agronom Srećko Bošković iz poljoprivredno-savjetodavne službe.

Žute lovke

Prisutnost i brojnost američkog cvrčka (Scaphoideus titanus) vektora prijenosnika zlatne žutice vinove loze prati se postavljanjem žutih ljepljivih ploča. Vinogradari su dužni pregledavati ljepljive ploče te utvrditi je li broj uhvaćenih cvrčaka iznad gospodarskog praga štetnosti (četiri i više odraslih oblika u 7 dana po jednoj žutoj ploči).

Simptomi zlatne žutice postaju vidljivi od kraja lipnja i uočavaju se do kraja vegetacije.

Kod bijelih sorti grožđa listovi žute, a kod crvenih sorti lišće poprima intenzivnu crvenu boju, zatim se listovi uvijaju prema naličju lista i poprimaju kopljasti izgled. Simptomi na grozdovima: Cvat se suši i ostaje na trsu, a zaraženi grozdovi venu i ne dozrijevaju. Simptomi na mladicama: Internodiji su skraćeni, mladice ostaju zelene zbog čega u zimskom periodu dolazi do smrzavanja i propadanja.

Širenju populacije američkog cvrčka glavnog prijenosnika zlatne žutice pogoduje blage zime pa je tako za očekivati da će doći do povećanja populacije ovih štetnika. Također njihovom širenju doprinose i grmovi pavitine (u narodu poznatiji pod nazivom škrabotina ili skorbutima) ako se nalaze u blizini vinograda.
Osim toga cvrčak obitava i u zapuštenim vinogradima i na neobrađenim zaraslim područjima pa je jedna od mjera njegova suzbijanja čišćenje i obrađivanje zapuštenih poljoprivrednih površina. Također treba paziti s uvozom sadnica loze iz zemalja u kojima je zabilježena zlatna žutica.

image

Najveće hrvatsko vinogorje u općini Pojezerje

Duje Klarić/Cropix

Monitoring američkog cvrčka provodi se i na Pelješcu i u njemu sudjeluje poljoprivredno savjetodavna služba i vinogradari, koji u sklopu IAKS mjera dobivaju poticaje za postavljanje feromonskih lovki (žute ljepljive lovke). 

Na području pelješkog vinogorja za sada nema nikakvih opasnosti jer američki cvrčak sam po sebi nije opasan ako se nađe u vinogradu.
On prenosi zaraznu žuticu sišući sok-fitoplazmu najprije na zaraženim a onda na zdravim trsovima. Kako kod nas nema bolesti zarazne žutice onda je ni američki cvrčak ne može dalje prenositi-pojasnio je agronom Frano Mihlinić, poljoprivredni savjetnik u Stonu.
Osim toga crne sorte grožđa, a na Pelješcu prevladava Plavac mali su otpornije na američkog cvrčka i zlatnu žuticu.

Demarkirana područja

Ako se tijekom provođenja posebnog nadzora, utvrdi prisutnost američkog cvrčka ministar poljoprivrede određuje svojevrsnu karantenu odnosno demarkirano područje, koje se obuhvaća zaraženo područja širine najmanje 1 km od mjesta na kojem je utvrđena prisutnost štetnog organizma kao i sigurnosnog područja širine najmanje 5 km računajući od granice zaraženog područja, koje obuhvaća više susjednih katastarskih općina koje okružuju zaraženo područje.

Također, ako se tijekom dvije godine nakon posljednjeg nalaza štetnog organizma ne utvrdi ponovno njegova prisutnost, ukida se demarkirano područje.

Na svu sreću za sada četiri dalmatinske županije nisu uvrštene u demarkirana područja što znači da nije zabilježena pojava bolesti zlatne žutice na vinovoj lozi.


Krčenje vinograda

Radi sprječavanja širenja, suzbijanja i iskorjenjivanja štetnog organizma u zaraženom području, bolesti zlatne žutice nadležni će fitosanitarni inspektor posjednicima može narediti uklanjanje i uništavanje pojedinačnih zaraženih trsova, loznih cijepova. A ako je u vinogradu, više od 20 posto trsova koji pokazuju simptome koji upućuju na zarazu zlatnom žuticom, naredit će se mjere krčenja cijelog vinograda.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 17:50