StoryEditorOCM
S mora i krajaSpas u zadnji čas !

Novo zaštitno sredstvo za suzbijanje zlatne žutice: Može li Mospilan spasiti dalmatinske vinograde ?

Piše Stanislav Soldo
19. kolovoza 2024. - 18:58

Kako bi se suzbila opasna bolest vinove loze, zlatna žutica i njezin prijenosnik, američki cvrčak, Ministarstvo poljoprivrede je odobrilo primjenu novog sredstva Mosiplan u vinogradima. Sve nam to govori o opasnosti koja hrvatskim vinogradima prijeti od američkog cvrčka.

Naime, stručne službe uvažile su zahtjev udruge vingradara Bregovita Hrvatska  za proširenje registracije Mospilana 20 SG za male namjene na temelju Uredbe EU parlamenta i Vijeća o stavljanju na tržište sredstava za zaštitu bilja.

Riječ je sistemičnom insekticidu koji se primjenjuje na agrumima (naranča, mandarina, limun, grejp) za suzbijanje lisnih uši. Sredstvo se primjenjuje u početku napada štetnika u proljeće od stadija bubrenja pupova do kraja cvatnje. Može se primijeniti dva puta u vegetaciji u razmaku od 14 dana.

image

Cvrčak je zamjećen u vinogradima u Pojezerju

Duje Klaric/Cropix

Opasna bolest

Također se primjenjuje u nasadima kupusa, cvjetače i brokule za suzbijanje lisnih uši i kornjaša te u nasadima lubenica sa najmanjim razmakom od sedam dana između primjene uz poštivanje karence od 21 dan za kupusnjače i 14 dana za agrume. Dakle, napadnuti vinogradi se najkasnije mogu tretirati Mospilanom dva tjedna prije jematve.

  Zlatna žutica jedna je od najopasnijih bolesti  vinove loze koju prenosi insekt američki cvrčak. U slučaju epidemije širih razmjera vinogradi se moraju krčiti. Kod nas na jugu cvrčak se pojavljuje sporadično ali većih zaraza za sada nema. Ministarstvo poljoprivrede je odobrilo novo zaštitno sredstvo Mospilan u borbi sa američkim cvrčkom, što potvrđuje ozbiljnost problema na terenu.

- Usprkos fitosanitarnim mjerama, zlatna žutica se i dalje širi, ugrožavajući kako područja u kojima se udomaćila, tako i nova vinogradarska područja. Svi vinogradari dužni su poduzeti mjere za suzbijanje američkog cvrčka u demarkiranom području, ali i nezaraženom području ako se utvrdi njegova prisutnost u vinogradima, matičnim nasadima i rasadnicima vinove loze, pojašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Svi posjednici vinove loze imaju obvezu provoditi kontrolu svojih vinograda na prisutnost zlatne žutice vinove loze.

image

Pojezerje je najveće hrvatsko vinogorje

Duje Klaric/Cropix

Prisutnost i brojnost američkog cvrčka (Scaphoideus titanus) vektora prijenosnika zlatne žutice vinove loze prati se postavljanjem žutih ljepljivih ploča.  Vinogradari su dužni pregledavati ljepljive ploče te utvrditi je li broj uhvaćnih cvrčaka iznad gospodarskog praga štetnosti (četiri i više odraslih oblika u 7 dana po jednoj žutoj ploči). Ako je brojnost takva uz novoregistrirani Mospilan mogu primijeniti još neko od dozvoljenih sredstava za suzbijanje američkog cvrčka: Pyregard, Sumialfa 5 FL, Sivanto Prime, Cythrin max, Abanto, Mavrik Flo, Cypgold, Asset Five, Decis 2,5 EC.

Krčenje vinograda

   U vinogradima u kojima se pojavi zlatna žutica se brzo širi i poprima razmjere epidemije čineći velike štete u gubitku grožđa i gubitku zaraženih trsova. U slučaju epidemije širih razmjera vinogradi se moraju krčiti. Kod nas se cvrčak pojavio prošlo ljeto u vinogradima u Pojezerju, ali nije zabilježena pojava bolesti zlatne žutice niti šteta na trsovima.

-Najveće prijetnja su zapušteni i neobrađeni vinogradi u kojima se izlegu američki cvrči-kažu nam vinogradari iz Pojezerja.

 Taj insekt od svega nekoliko centimetara uništi trsove loze. Pošast zlatna žutica već je napala vinograde na sjeveru Hrvatske u Istri i Karlovačkoj županiji. Lijeka joj nema. Jedini lijek je zaražene vinograde iskrčiti i spaliti. Tako su nažalost završili deseci hektara vinograda na sjeveru. Na svu sreću Dalmacija je do sada ostala pošteđena. Do kada nitko ne može sa sigurnošću reći.

image
Duje Klaric/Cropix

Kad se već ne može izliječiti, bolest čije se posljedice uspoređuju sa filokserom potrebno je prevenirati.

Trs zaražen zlatnom žuticom se lagano suši, lišće se kovrča i žuti, grozdovi nemaju roda. Kod bijelih sorti grožđa listovi žute, a kod crnih sorti lišće poprima intenzivnu crvenu boju, zatim se listovi uvijaju prema naličju lista i poprimaju kopljasti izgled. Simptomi na grozdovima: zaraženi grozdovi venu i ne dozrijevaju. Simptomi na mladicama: Internodiji su skraćeni, mladice ostaju zelene zbog čega u zimskom periodu dolazi do smrzavanja i propadanja.

  Širenju populacije američkog cvrčka glavnog prijenosnika zlatne žutice pogoduje blage zime pa je tako za očekivati da će doći do povećanja populacije ovih štetnika. Također njihovom širenju doprinose i grmovi pavitine (u narodu poznatiji pod nazivom škrabutina ili skorbutina) ako se nalaze u blizini vinograda. Osim toga cvrčak obitava i u zapuštenim vinogradima i na neobrađenim zaraslim područjima pa je jedna od mjera njegova suzbijanja čišćenje i obrađivanje zapuštenih poljoprivrednih površina. Također treba paziti sa uvozom sadnica loze iz zemalja u kojima je zabilježena zlatna žutica.

Dalmacija još čista

Onog trenutka kada se na nekom području utvrdi prisutnost američkog cvrčka iznad gospodarskog praga štetnosti ministar poljoprivrede određuje karantenu odnosno demarkirano područje, koja  obuhvaća zaraženo područja širine najmanje jedan kilometar kao i sigurnosnog područja širine najmanje pet kilometara. Također, ako se tijekom dvije godine nakon posljednjeg nalaza štetnog organizma ne utvrdi ponovno njegova prisutnost, ukida se demarkirano područje. Na svu sreću za sada četiri dalmatinske županije nisu uvrštene u demarkirana područja što znači da nije zabilježena pojava bolesti zlatne žutice na vinovoj lozi.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Tretiranje Mospilanom

Primjenjuje se 250-375 grama/ha ili (25-37,5 grama/1000 m²). Vrijeme primjene: od prve pojave štetnika do početka sazrijevanja. Utrošak vode: 500-1000 l/ha (50-100 l/1000 m²). Način primjene: prskanje leđnom ili traktorskom prskalicom ili raspršivačem. Broj primjena u vegetaciji: jedan primjena

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 07:35