StoryEditorOCM
S mora i krajaZEN OPUZEN

Međunarodni susret: nad ušćem Neretve lete zmajevi, oživjela pročelja Opuzena, bacaju se čikare...

Piše Gabrijela Bijelić
28. kolovoza 2024. - 18:19
Na ovogodišnjem Zen Opuzen IKF Festivalu zmajeva su sudjelovali zmajari iz Zagreba, Slovenije, Poljske i EngleskeUdruga Sveti Valerio/

Zen Opuzen ovog je kolovoza preselio u nebeska prostranstva, nad ušćem Neretve poletjelo je mnoštvo zmajeva koje je u zraku razigrao lagani maestral. A puštanje zmajeva tek je djelić aktivnosti maštovitih članova Udruge Sveti Valerio iz Opuzena koja se za ovu priliku povezala s Udrugom zmajara “Zmajoljupci” iz Zagreba.

image

Veselo obojena pročelja Opuzena doprinos su kvaliteti življenja

Udruga Sveti Valerio/

- Ove godine imali smo prvo zasebno izdanje Festivala zmajeva “Zen Opuzen IKF” iako su naši prijatelji zmajari već dolazili na Ušće puštati zmajeve, ali kao dio bogatog programa Art Festivala Zen Opuzen. Budući da je Ušće rijeke Neretve izvanredan ambijent na cijeloj obali, ovim smo mu posvetili poseban događaj i odlučili još jednom skrenuti pozornost na njegovu ljepotu. Također smo željeli osluhnuti interes publike za ovakve manifestacije i moguće buduće festivalske akcije na Ušću koje bi trebale biti sadržajno bogatije. Na ovogodišnjem Zen Opuzen IKF Festivalu zmajeva su sudjelovali zmajari iz Zagreba, Slovenije, Poljske i Engleske. Oni ujedno i sami izrađuju i šiju zmajeve od kojih su neki dugi i po pedesetak metara - kaže nam predstavnik udruge Ivan Maričić.

image

Dio dekoracija ART Festivala ZEN Opuzen - murali pod kišobranima

Ante Cizmic/ Cropix

Podsjeća dalje kako osim popularnog festivala zmajeva, Udruga St. Valerio koja broji 25 članova, organizira i nadaleko poznati Art Festival Zen Opuzen, svojevrsni street art događaj tijekom kojeg su mnoga siva i oronula pročelja zabljesnula šarenilom boja i motiva:

image

Čikarijada - natjecanje u bacanju šalica udalj

Cropix/

- Zahvaljujući festivalu, Grad Opuzen transformirao se u zadnjih deset godina u prekrasnu “galeriju na otvorenom”. Također organiziramo popularno Svjetsko prvenstvo u bacanju čikara u riku ‘Čikarijadu’ koja je ove godine proslavila punoljetnost, osamnaesto izdanje - govori nam Ivan i napominje kako također organiziraju kreativne radionice i igraonice za djecu, koncerte, partye i mnoge umjetničke intervencije.

- U jesenskom periodu, kao svi pravi Opuzenci se bavimo berbom mandarina - dodaje na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 21:48