StoryEditorOCM

BiH ministrica u Opuzenu: ‘Spasimo božansku rijeku Neretvu od hidroelektrana Ulog i Dabar, zajedno oglasimo alarm‘

Piše Stanislav Soldo
13. rujna 2024. - 15:10

Federalna ministrica okoliša i turizma iz BiH Nasiha Pozder posjetila je Opuzen gdje se sastala s gradonačelnikom Opuzena Ivanom Matagom i direktoricom Turističke zajednice Opuzen Magdalenom Krvavac.

Ministrica Pozder obišla je i Ušće Neretve, te razgovarala o njegovoj zaštiti i turističkim potencijalima. Sastanak je inicirao gradonačelnik Mataga zbog zabrinutosti o mogućem utjecaju izgradnje hidroelektrana u sklopu projekta Gornji horizonti na tok Neretve i okolicu.

image

Gradonačelnik Opuzena Ivan Mataga, direktorica TZ-a Magdalena Krvavac i federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder

Grad Opuzen

- Nera-Etwa na ilirskom jeziku znači Božanska (vodena) rijeka i od početka je povezivala ljude na ovim prostorima. Nažalost, prema toj vodi nismo uvijek baš dobronamjerni, pa sastanak s Opuzencima ide u smjeru ukazivanja na zaštitu toka Neretve, imajući u vidu da entitet Republika Srpska radi na Gornjim horizontima kao i HE Ulog.

Hrvatska nam treba biti partner u alarmiranju javnosti, ali i u pozivu na poštivanje međunarodnih konvencija važnih za zaštitu voda, pa je stoga važan i glas iz Opuzena, ljudi i institucija koji se izravno bave ovom problematikom. Vjerujem da zajedno možemo unaprijediti turističku suradnju i da nam Neretva u tome može biti saveznik - rekla je ministrica Pozder.

Tijekom posjete ornitološko-ihtiološkom rezervatu "Ušće Neretve", koji spaja močvarni i morski krajolik na Ušću Neretve, gradonačelnik Mataga je ukazao da se među pet Ramsarskih područja u Hrvatskoj nalazi i Delta Neretve, te bi smanjene vodotoka dovelo do salinizacija rijeke, odnosno prodiranje morske vode u riječno korito što bi ugrozilo floru i faunu čitavog područja.

image

Neretvanska močvara

Vojko Bašić/Cropix

- U razgovoru s direktoricom Turističke zajednice Magdalenom Krvavac razmijenili smo ideje kako bi jug naše zemlje što efikasnije iskoristio svoje turističke potencijale. Počitelj, Hutovo blato, Trebižat, Mogorjelo i brojni drugi sadržaji, sve je to nadomak ušća Neretve i ta turistička priča je kompatibilna za zajedničke projekte koji se baziraju na održivom razvoju i koji svima mogu donijeti dodatnu vrijednost - istaknula je ministrica Nasiha Pozder.

- Veliko zadovoljstvo nam je bilo u gradu Opuzenu danas ugostiti Federalnu ministricu okoliša i turizma Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nasihu Pozder. Tom prigodom održan je radni sastanak i organiziran obilazak turističkih lokaliteta u dolini Neretve.

Tema razgovora je bila prekogranična suradnja u zaštiti resursa rijeke Neretve zbog potencijalne ugroze utjecaja zahvata gradnje hidroelektrane Dabar i ostalih sličnih objekata na okoliš i na pritoke rijeci Neretvi, te prekogranična suradnja u razvoju ruralnog turizma - kazao je gradonačelnik Opuzena Ivan Mataga.

image

Delta Neretve

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 15:11