StoryEditorOCM
S mora i krajaPODGORSKI IZAZOV

Luda biokovska utrka u japankama; među publikom bile i krave, titula ostala kući. Na kraju spašavali direktoricu...

Piše Dada Batinić
10. lipnja 2024. - 21:09
Utrka u japankama: drugoplasirani Teo Bajić Vrsaljko, pobjednik Antonio Siciliani i trećeplasirani Sinisa VelaIvo Ravlić/Cropix

Japanka (flip flop) Biokovo challenge, edukativno-zabavni događaj u organizaciji Turističke zajednice Podgora, i ove je godine opravdao očekivanja.

Veliki broj zainteresiranih natjecatelja, među kojima su se isticali domaći, pokazatelj je da ova manifestacija ima budućnost.

Ispred hotela Podgorka održana je prva utrka na štramcima na napuhavanje u kojoj je sudjelovalo mnoštvo djece, ali i turista iz Češke. Valovito more pridonijelo je uzbuđenju, a pobjednici u borbi valova i štramaca, bili su Bartul Nuić, lvica Vodanović i Elen Mrkušić.

image

Ovakve staze nema nigdje

Ivo Ravlić/Cropix

Osim zabave, HGSS i Crveni križ Makarska educirali su sudionike i znatiželjnike o sigurnosti na moru. Utrka u japankama na biokovskoj stazi privukla je tridesetak natjecatelja i veliki broj publike, među njima su bile i krave na ispaši, a "japanke" oko vrata osvojili su Antonio Siciliani, Teo Bajić Vrsaljko i Siniša Vela.

Ostajali bez rekvizita

Nakon zabavne trke gdje su neki nakratko ostajali i bez trkaćih rekvizita, odnosno japanki, sudionici i posjetitelji su s neskrivenim oduševljenjem sudjelovali u prezentaciji prve pomoći od strane lnterventnog tima CK Makarska.

image

U japankama na Biokovo od malih nogu

Ivo Ravlić/Cropix

- Već smo drugu godinu zaredom na ovom jedinstvenom i dobro organiziranom događaju, a ovaj put smo proširili edukaciju prve pomoći pa su tako svi natjecatelji, posjetitelji, sudionici i organizatori imali priliku pružiti prvu pomoć osobi koja se guši ili ima jaku posjekotinu ili krvarenje.

Na lutki su vježbali reanimaciju srca i umjetno disanje, te su se educirali kada i kako osobu postaviti u bočni položaj - kaže nam voditelj interventnog tima Miroslav Dudaš, čiji je šator doslovno bio okupiran mnogima koji su željeli steći nova znanja.

Dojma smo da ovaj projekt zaslužuje širu potporu zajednice jer nenametljivo i kroz humor osvještava i educira sve generacije, a društveni doprinos u spašavanju ljudskog života je nemjerljiv.

Hrvoje Škrabić, dipl. ing. geologije je u ime Parka prirode Biokovo odgovarao na mnogobrojna pitanja djece i odraslih.

- Objašnjavali smo razliku između vodozemaca i gmazova, upoznali djecu s različitim vrstama zmija, te kako postupiti u slučaju susreta s najotrovnijima - ističe Hrvoje Škrabić.

Izlet na planinu

Članovi HGSS-a su djecu upoznali s najosnovnijom opremom za izlet na planinu te kako se obući i što ponijeti sa sobom, a vatrogasci iz Podgore su sve nahranili ukusnim gulašom. Američki band podgorskih korijena "Forest ray" bio je zadužen za živu glazbu, a Tea Vela, direktorica TZ Podgora, i idejna začetnica ovog događaja nehotice je i sama "trebala" pomoć Interventnog tima

- Ubola me osa, što je interventnom timu bila prilika da pokažu svoje sposobnosti i znanja na čemu sam im zahvalna. Voljela bih da je bilo malo više turista, ali zadovoljna sam odazivom domaćina i nadam se da će sljedeći festival proći još zapaženije.

U to ne sumnjamo! Čuvajte svoje japanke i štramce za dogodine, planinu i more poštujte, a znanje nesebično dijelite s drugima, poručuju organizatori.

image

Priprema za utrku

Ivo Ravlić/Cropix
6592109
image

Pobjednik u starijoj kategoriji Nikola Vela, drugoplasirani Ante Trumbić, treći Čeh Martin
 

Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image

Sudionici i podrška utrke

Ivo Ravlić/Cropix
image

Medalje za najbrže

Ivo Ravlić/Cropix
image

Utrka je bila naporna

Ivo Ravlić/Cropix
image

Nikola Vela, pobjednik u starijoj kategoriji

Ivo Ravlić/Cropix
image

Nadmetanje na moru

Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 08:32