StoryEditorOCM
S mora i krajapakleno ljeto

Ivan Šolić donosi prognozu za kolovoz - provjerite jeste li ‘pogodili‘ s terminom godišnjeg odmora!

Piše IVAN ŠOLIĆ - MALI VAKULA
23. srpnja 2024. - 23:16

Iako je toplinski val u subotu dobio udarac ispod pojasa, već početkom ovog tjedna vrućina se oporavila od zadobivenih ozljeda, iako, primijetit ćete, riječ je o kudikamo ugodnijim atmosferskim prilikama (naročito u Zagori) od onih koje su nas pratile dobar dio srpnja.

Kako smo vam "obećali“ još prošlog tjedna, druga polovica ovog tjedna ponudit će baš savršene vremenske prilike. Naime, vrućine će nekoliko dana "podignuti ručnu“ jer vrijednosti temperature zraka će se (osim po visini) sniziti i u nižim slojevima atmosfere, kao posljedica pritjecanja hladnijeg zraka sa sjevera starog kontinenta.

Uz nekoliko stupnjeva niže noćne temperature zraka, san će u Dalmaciji biti nešto ugodniji. Uz maksimalne temperature zraka uz obalu oko 30-ak stupnjeva Celzijusa, dani pred nama bit će idealni i da naši meteorolozi uzmu koji dan (zasluženog) godišnjeg odmora, meteoalarm također.

(Meteo)novost ovoga puta je umjerena i jaka ljetna bura koja će zapuhati u srijedu, doduše, uz vrlo toplo vrijeme njen učinak će uz obalu tijekom dana biti više fenski, nego li osvježavajući, dok bi ona u noćnim satima ipak trebala dati svoju notu ugodnijoj noći.

Na buru valja računati i tijekom četvrtka kao i u prvom dijelu petka, a onda slijedi njeno slabljenje. Kada je o oborinama riječ, uslijed dnevnog razvoja naoblake, ne možemo u potpunosti isključiti i pokoji lokalni pljusak ili neverin, za što je najveća vjerojatnost sutra u poslijepodnevnim satima. Zaključak, ostatak tjedna (ukoliko vas baš ne nerviraju valovi), temperaturom i stanjem, bit će baš za poželjeti, vrlo topao i snošljiv - tko čeka, dočeka!

image

Temperature zraka ovaj su tjedan definitivno ugodnije nego što su bile prošli ili pretprošli

Meteoadriatic. net

 

PRVE DUGOROČNE PROGNOZE ZA KOLOVOZ - SLIJEDI LI NAM USKORO NOVI TOPLINSKI VAL?

Kakvo će vrijeme biti u kolovozu, kada većina čitatelja i čitateljica planira svoj godišnji odmor, odgovor smo potražili, a gdje drugo nego li u prestižnom Europskom centru za srednjoročnu progozu vremena iz Readinga u Engleskoj.

Sve one koji su godišnji odmor „pisali“ u prvoj polovici kolovoza, dugoročne prognoze će obradovati, budući da ECMWF u tom periodu na Jadranu signalizira od 1 do 3 stupnja celzijusa višu srednju temperaturu zraka u odnosu na višegodišnji prosjek, što nije ekstremno, a ako uzmemo u obzir i da se u prvoj polovici kolovoza signaliziraju oborine u okviru višegodišnjeg prosjeka, čini se kako je to baš dobar termin za odmor, ako ne na plaži, onda barem pod klimom...

image

Je li na pomolu novu toplinski val?

Meteociel.fr (ECMWF)

U posljednjoj dekadi kolovoza „Englezi“ signaliziraju na kopnu prosječne temperature zraka, dok bi one uz obalu bile malo iznad prosjeka. Zbog velike udaljenosti prognoziranog razdoblja, dugoročne prognoze ne treba uzimati „zdravo za gotovo“, već isključivo kao trend najvjerojatnijeg raspleta scenarija u atmosferi u bližoj budućnosti, gledajući iz današnje perspektive, a trend je takav da bi na naše prostore u idućem tjednu mogao stići novi toplinski val čije bi težište ovog puta ipak bilo na jugozapadu Sredozemlja.

Američki prognostički model GFS (Global Forecast System) vidi nešto drugačiji rasplet u atmosferi u kojem bi dio svježeg zraka s područja sjeverne i srednje Europe stigao i na naše područje, ali on je u tom scenariju usamljen pa, za sada, možemo reći kako smo, nakon nekoliko ugodnijih dana, korak bliže novim vrućinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 21:22