StoryEditorOCM
S mora i krajaBitka na Neretvi

Gradonačelnik Mataga uzvraća udarac:‘ Gospodo iz HDZ-a izigrali ste dogovor, čije vi interese zastupate?‘

Piše Stanislav Soldo
17. listopada 2024. - 11:20

Zakup državnog poljoprivrednog zemljišta gorući je problem u gradu Opuzenu gdje su postojeći ugovori za zakup istekli još proljetos. Gradonačelnik Ivan Mataga (nezavisni) gura „Program raspolaganja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Opuzena“ na koji je suglasnost dalo Ministarstvo poljoprivrede, dok HDZ-ova većina u Gradskom vijeću ima drugačije planove s državnom zemljom. Oni smatraju da se pitanje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH-a u dogovoru s ministarstvom poljoprivrede i ministrom, Josipom Dabrom treba rješavati na drugačiji način, mimo javno natječaja s čime se ne slaže gradonačelnik Mataga. 

image

 Ivan Mataga.
 

Tom Dubravec/Cropix

Ministarstvo poljoprivrede dalo suglasnot

-Vijećnici HDZ-HSLS-a očito se nisu još probudili od početka mandata, pa većinu stvari prespavaju na sjednicama Gradskog vijeća dok im gradonačelnik objašnjava. Ne razumijem navode predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Opuzena, gospodina Zorana Popovića o kakvoj izmjeni i dopuni Programa raspolaganja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Opuzena priča, ističe gradonačelnik, Ivan Mataga.

Program raspolaganja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Opuzena nije se mijenjao otkako je napravljen 2018. godine, gdje je za isti javni uvid bio od 15. svibnja 2018. godine do 30. svibnja 2018. Na temelju završenog javnog uvida, Gradsko vijeće Grada Opuzena donijelo je Odluku o donošenju Programa na kojeg je Ministarstvo poljoprivrede dalo suglasnost, podsjeća Mataga, koji naglašava da je isti  program objavljen i dostupan na službenim web stranicama Grada Opuzena pod rubrikom „Teme za građane“, podrubrikom „Raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH“, kako za vijećnike tako i za svu zainteresiranu javnost. 

image

Plantaže mandarina na državnom zemljištu

 

Nikola Vilic/ Cropix

Zakup i povrat

Programom raspolaganja državnim zemljištem su definirane čestice za zakup i povrat. Sve čestice navedene u odlukama o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području grada Opuzena uz suglasnost Ministarstvo poljoprivrede navedene su i predviđene za zakup u Programu raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.

- U telefonskom razgovoru s predsjednikom Gradskog vijeća, Kristijanom Sočom dogovorili smo da će se ići s raspisivanjem natječaja na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća iza Velike Gospe, ističe Mataga.

- Očito vi ne držite do riječi, kao što ste isto izigrali načelnika općine Kule Norinske s odlukom o davanju suglasnosti za potpisivanje sporazuma o financiranju djelatnosti područnog objekta Kula Norinska, Dječjeg vrtića Opuzen. Pokušao sam s dijalogom s vama ovo ljeto da se Grad ne spominje i razvlači po medijima, ali očito s vama to ne ide, stoji među ostalim u priopćenju koje potpisuje gradonačelnik Opuzena, Ivan Mataga.

image

Mandarine  na plantazi u Opuzenu.



 

Nikola Vilic/ Cropix

Nekonkretnim razlozima, politiziranjem, gledanjem osobnog političkog interesa, neslušanje sugovornika, provođenjem vaše sulude,jednosmjerne politike, dovodite građane i domaće poljoprivrednike u neugodan položaj. Pitanje je uopće u konačnici, pogotovo nakon sastanka s Ministrom poljoprivrede 28.rujna 2024.godine u Gradskoj vijećnici Grada Opuzena, čije vi interese zapravo zastupate-zaključuje među ostalim gradonačelnik Mataga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 11:22