StoryEditorOCM
S mora i krajaCijena? Sitnica!

Derutna zgrada oslikanog pročelja čeka novog vlasnika, pogledajte tko je zainteresiran za zadnji spomenik PIK-a Neretva

Piše Stanislav Soldo
21. listopada 2024. - 16:19

Bivša upravna zgrada poduzeća PIK Neretva u središtu Opuzena još uvijek nije dobila novog vlasnika, niti se zna kada će se to dogoditi, unatoč pokušajima gradonačelnika Ivana Matage da proda ovaj objekt koji je trenutačno u gradskom vlasništvu. Gradsko vijeće nije prihvatilo prijedlog gradonačelnika za prodaju ove zgrade premda je ta točka bila na dnevnom redu nedavne sjednice.

Podsjetimo, aktualni gradonačelnik Ivan Mataga imao je svojevremeno velike planove za ovu zgradu, koja je posljednjih tridesetak godina bila ruglo grada Opuzena. Gradska vlast je oronulu zgradu kupila na javnoj dražbi od poduzeća u stečaju i bio je to za tadašnje prilike kapitalni potez novog opuzenskog gradonačelnika, Ivana Matage (Nezavisni).

Izgorjela u požaru

Unutrašnjost zgrade izgorjela je u požaru, a njezina fasada je služila kao podloga street art umjetnicima, koji su svakog ljeta dolazili na festival ulične umjetnosti "Zen Opuzen" te su je oslikavali različitim motivima, što je jedino pozitivno u priči oko ove devastirane zgrade.

Iako se očekivalo da će zgrada kad dobije novog vlasnika, Grad Opuzen, dobiti i novi izgled i namjenu, to se nije dogodilo. Pričalo se da nova gradska vlast s ovom zgradom ima velike planove.

image
Ante Čizmić/Cropix

Spominjana su i sredstva iz EU fondova kojima bi se zgrada adaptirala kako bi poslužila široj društvenoj zajednici. Pričalo se o staračkom domu ili o nekom hotelu ili ugostiteljskom objektu. Svakako bi sve bolje bilo od onoga što je sada - devastirano ruglo grada s oslikanim zidovima. 

Zgrada je tri godine u vlasništvu Grada zjapila prazna samo su se na njezinim pročeljima mijenjali motivi street art umjetnika.

Ova zgrada ima iznimno veliku sentimentalnu vrijednost za stanovnike grada Opuzena, od kojih je većina radila u nekadašnjem poljoprivrednom gigantu PIK-u Opuzen, koji je propao sredinom devedesetih kao žrtva tadašnjeg modela pretvorbe i privatizacije.

Veliki planovi

Prije tri godine, zgrada je plaćena novcem iz gradskog proračuna u iznosu od 1,3 milijuna kuna. Tada se tumačilo da je riječ je o povoljnoj kupnji jer su uz glavnu zgradu i dva pomoćna objekta, a vrijednost kompletnog objekta procjenjivana je znatno više.

Premda gradska vlast nije ništa uradila s devastiranim objektom, gradska blagajna nije ništa ni izgubila, dapače može i zaraditi  jer se zgrada danas prodaje za 382.409,64 eura (2,87 milijuna kuna).

image

Pogled na Opuzen

Jakov Prkić/Cropix

U Grad su stigla tri pisma namjere u kojima su iskazana zanimanja za kupovinu ove nekretnine. To su tvrtka Villa Neretva iz Krvavca, vlasništvo poznatog ugostitelja Pave Jerkovića, koja u planu ima izgraditi hotel visoke kategorije budući da upravo u Opuzenu nedostaje smještajnih kapaciteta u turističkoj sezoni. Tvrtka Danak bi zgradu adaptirala u stambeno-poslovni objekt, dok bi poduzetnik Tomislav Sumić i tvrtka Beloniformes ASPT d.o.o. iz Tribunja gradili hotel s tri ili četiri zvjezdice. 

Međutim, od toga za sada nema ništa, jer je Gradsko vijeće, odnosno vladajuća većina predvođena HDZ-om, odbacila prijedlog gradonačelnika Matage za prodajom zgrade bivšeg PIK-a, koja će i dalje zjapiti prazna. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2024 16:20