Domjenkom za poslovne partnere i prijatelje u prezentacijskom centru i kušaonici lokalnih proizvoda "Morlacco" u Jasenicama, otvorena je "Bura".
To je nova faza centra kojom je osnovna ideja bračnog para Nekić i Barjašić o atipičnom muzeju pod otvorenim nebom zadarskog kraja, živoj izložbi njegovih krajobraza i delikatesa gotovo u cijelosti zaokružena.
"Morlacco" je nastao prije nepune dvije godine u ruševnim objektima nekadašnjeg rudnika boksita na krševitom platou iznad Vulića dolca, jedan od sadržaja, kino dvorana, čak se nalazi u samom ulazu u rudnik, a ideja je bila da se gostima ovog kraja u izvornom ambijentu prezentiraju prirodni ambijenti surovog krša, zatim velebitska bura kao jedinstveni brutalni vjetar koja je u najvećem dijelu, ali i prehrambeni proizvodi koje žitelji ovog kraja stoljećima proizvode.
"Morlacco" nije ni nekakva postindustrijska dizajnerska igrarija ni uobičajeni copy-paste objekt ruralnog turizma. U ruiniranim objektima ništa nije uljepšavano, tek su diskretno dizajnirani detalji istaknuli ruševnost ostatak betonskih zgrada, pratećih objekata rudnika iz kojih je izlazila crvena rudača.
Ista ona zbog koje je izgrađena nedaleka obrovačka Tvornica glinice "Jadral", industrijski mastodont koji je početkom 80-ih godina prošlog stoljeća postao simbolom propasti tadašnje jugoslavenske industrije i neisplativih projekata koje čak ni sustav koji ih je iznjedrio nije skrivao od javnosti.
Tadašnja industrijalizacija ovog (kao mnogih drugih krajeva) bila je, uz ostalo, i pokušaj borbe protiv pastoralnog načina života ovdašnjih ljudi i svega onog što je selo ovdje imalo i proizvodilo. Zato je projekt i svojevrsna iskrena "osveta" svim tim nekadašnjim kvaziindustrijskim planovima i propalim pokušajima.
Danas svaka soba u kompleksu napuštenih rudarskih objekata u mini formatima priča priču o životu ovog kraja iz doba prije nego ga se pokušalo "spasiti". U jednoj je stari trs loze opasan originalnom mocirom i tu posjetitelji može degustirati čašu dobrog vina, a u drugoj je s originalnim paškim stijenjem rekonstruiran oštri paški krš.
Naravno da se na pultu u toj sobi degustira vrhunski paški sir, u onoj do nje režu se pršut, šokoli i panceta, negdje po putu naići ćete i na sobu s dobrim domaćim rakijama, mali maslinik je smješten tamo negdje u petoj-šestoj prostoriji i tamo su može uživati u vrhunskom maslinovom ulju (pa po maslini je i obližnja Maslenica dobila ime), u jednoj je stablo smokve, pa se tu degustiraju med, suhe smokve, smokvenjaci…
Mali restoran u kojem se mogu naručiti tek plate s originalnim proizvodima ovog kraja koji su nastali i pod utjecajem bure, ali uključuje i suvenirski dućan u kojem su uz ostalo i lavandino ulje i drugi proizvodi od lavande koju vlasnici uzgajaju na obližnjoj plantaži, pa vina i rakije...
I da ne zaboravimo: početak svakog organiziranog posjeta počinje u onoj kino dvorani u samom rudniku s filmom koji prikazuje sve moći orkanske bure koja se spušta s vrhova Velebita tek koji kilometar iznad Morlacca.
Na dan otvorenja "Bure" i ovogodišnje sezone puhalo je, doduše, dosadno jugo, ali to posjetiteljima nije smetalo da u sjajnoj atmosferi provedu međunarodni radnički praznik uživaju u sjajnim delikatesama ovog kraja.
"Morlacco" je lako naći: eno ga uz staru cestu prema Zagrebu, ni pet minuta od starog Masleničkog mosta, velika tabla će vas uputiti…