StoryEditorOCM
DalmacijaStanovnici okolice Prugova odlučni u namjeri da svoje osnovce više ne puštaju u školu dokle god Županija ne riješi problem s prijevozom

RODITELJIMA JE DOSTA Prugovski osnovci na nastavi kad su autobusi - slobodni!?

Piše PSD.
14. rujna 2011. - 21:16
Nastava tek što je počela, a za malene je stanovnike okolice Prugova – završila. Područna škola Prugovo Osnovna škola Petra Kružića zjapila je u utorak prazna izuzmu li se tri učiteljice koje su došle na svoje radno mjesto te jedan prvašić i dva drugašića čiji se roditelji nisu odlučili na bojkot nastave.

Trideset je i petero malenih u toj zgradi, od prvog do trećeg razreda, četvrti razred i sve nakon njega redom pohađaju u – Klisu. No, problem nije u školi – problem je u putu do nje.

Naime, već godinama maleni Prugovljani nastavu pohađaju od 11 do 15 sati, ni ujutro ni poslijepodne – već usred dana, oduzima im taj raspored normalan bioritam, jer maleni niti ručaju na vrijeme niti uče na vrijeme, oni jednostavno – jutrom putuju, pa se “školuju”, a poslijepodne i predvečer se vraćaju kući. Najbolje je to izraziti riječima jedne djevojčice:

- Meni se pari da san cili dan u školi! Upravo je to razlogom zašto su se roditelji odlučili reći “Ne!”, zaustavili su sve i obratili se medijima.

Nismo im bili prvi na popisu, naravno, već godinama se “dopisuju” s ravnateljem škole, s načelnikom općine, s predstavnicima Županije, s Ministarstvom. Neki im odgovore, naravno, u stilu “brigo moja, prijeđi na drugoga”, a neki im se nikada ne jave. Mi smo se javili...

Iz Broćanca putuju u 9.40, a vraćaju se do 16 sati

- Živimo u Broćancu, autobus dolazi po moje dijete u 9.40, vraća ga kući iza 16 sati, zimi odlazi i dolazi po mraku, prvoga ga pokupe, posljednjeg ga vrate kući - požalila nam se majka Tanja Kalinić.

- Djeca nemaju normalne obroke, nemaju vrijeme za igru, slobodne aktivnosti samo mogu sanjati - dodaje tata Petar Boban.

- U mene je osim “trećaša” i dvoje mlađih, treba njega spremiti do deset, a radi se, uskaču didovi, uskače ko god - veli još jedan tata, Ante Bezina.

Možda bi se roditelji iz Prugova i pomirili sa sudbinom da su im djeca u vječitoj međusmjeni da je škola – puna, da postoji potreba za tri smjene, ali – školska zgrada postoji samo zbog njih 35 djevojčica i dječaka!

- Početak nastave je uvjetovan autobusnom linijom - kazuje nam, pak, ravnatelj Neven Tešija.

Ravnatelj će sve javiti Centru za socijalnu skrb i policiji

Kako bi se smanjio trošak, veli, odlučilo se iskoristiti slobodno razdoblje autobusnih, školskih linija. Da, dobro ste pročitali, kada je autobus autoprijevoznika i koncesionara za školski prijevoz “Clissa” slobodan, kada preveze sve ostale klince i klinceze – krene po okolici Prugova skupljati malene, upravo zbog tog njegova “slobodnog hoda” djeca se nalaze u međusmjeni.

Nevjerojatno! Županija nije našla sredstva, pomirljivo će ravnatelj, jer dnevna cijena autobusa na toj kružnoj liniji je oko tisuću kuna, dakle godišnja bi bila 220 tisuća kuna, toliko Županija nema za prugovske mališane.

On ne vidi problem, drži kako roditelji trebaju pronaći vremena za otvorenu komunikaciju, a on će u srijedu o nedolasku djece u školu obavijestiti Centar za socijalnu skrb i policiju jer, kaže, roditelji ne ispunjavaju roditeljsku obvezu slanja djece na nastavu.

Ravnatelj Tešija vidi rješenje problema u preseljenju “djece putnika” u OŠ Konjsko, a da “domaća” djeca ostanu u svojoj školi, ali u “kombiniranim odjeljenjima”.

Roditelji se, naravno, s tim ne slažu, zato očekuju da će im se netko iz Županije pridružiti pred školom, nadaju se da će ih netko “nadležan” napokon čuti, kad ih već ne čita. Imaju puno toga još na listi...

milena budimir

Mjesta 15, a djece 25!?

Kazuju nam roditelji kako je vozilo koje prevozi njihovu djecu u biti mini kombi, a ne autobus. Ima 15 sjedaćih mjesta, ali se vozi odjednom po 25 djece, neki stoje, neki se stisnu... Riječ je o djeci između 6 i 9 godina! Dodaju nadalje ogorčeni mještani kako vozači ponekad znaju doći ranije na mjesto preuzimanja djece, ali ne čekaju, pokupe onoga tko je na stanici i nastave...


Prof. Zdravko Omrčen: Žao mi je što se sve lomi na djeci

Razgovarali smo i s prof. Zdravkom Omrčenom, pročelnikom Županijskog upravnog odjela za prosvjetu.

- Upoznati smo s problemom i idući tjedan ćemo otići u Prugovo, žao mi je samo što se sve to lomi na djeci. Ovaj problem vremena održavanja nastave nije od jučer, traje već desetljeće sigurno, pa me čudi što se baš ove godine aktualizirao - kazuje prof. Omrčen. Vjeruje kako se ovakve situacije trebaju rješavati u trokutu ravnatelj-Školski odbor-osnivač, a ne preko medija.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 04:18