StoryEditorOCM

Ričičani priredili reviju starih zanata i običaja

Piše PSD.
10. kolovoza 2009. - 14:31

Živopisne Ričice u općini Proložac, jedno od najljepših sela Imotske krajine, u subotu su se vratile u vrijeme prije stotinu pa i više godina.

Naime, zavičajne udruge Ričičana “Sv. Ivan” iz Frankfurta i Zagreba te brojni Ričičani koji žive i rade izvan svog mjesta okupili su se i organizirali pravu reviju starih zanata i običaja.

Vratili su se tako Ričičani na početak 20. stoljeća i svojim brojnim prijateljima predstavili kako se nekad živjelo u njihovu kraju.

Fijakeri po ‘cuker štrase’

Znatiželjnici a posebno oni najmlađi tako su vidjeli kako se s konjima vrši žito, kako se oštre kose i kosi trava, a također i mnogi obrtnici iz raznih krajeva Hrvatske, pristigli posebno za tu priliku, pokazivali su kovački obrt, izradu voštanica, torbi od trske te mnoge druge vještine, koje su se jednostavno zaboravile.

Nije falilo ni natjecanja u gangi, šijavici, a poseban ugođaj napravili su folkloraši pristigli iz Muća, Vinjana, Bušanja te mnogih mjesta Dalmatinske zagore.

Vozili su se stari fijakeri znamenitom “cuker štrase” kroz centar Ričica, obilježavajući tako neke navade koje su Ričičani upoznali radeći diljem Europe. I mladi su jahali na magarcima, vrtio se vrtuljak, pokretan ljudskim rukama, i sve je izgledalo predivno.

Ričičani uvijek pripravljaju svojim prijateljima i dobru spizu: janjetinu, domaći kruh... i svi su na kraju bili zadovoljni.

Ovaj potez organizatora svakako je vrijedan pažnje jer se, eto, prvi put u Imotskoj krajini na jednome mjestu našlo naslijeđe imotskog kraja.

- Ovo će nam postati tradicija i smatram da smo postigli pun pogodak. Dogodine namjeravamo još mnogo toga organizirati na ovim našim prostorima - riječi su jednog od glavnih organizatora, Jakova Budimira, predsjednika zavičajne udruge Ričičana “Sv. Ivan” iz Frankfurta.

napisao i snimio: braco ćosić/epeha

Sve na ženama

Mila Lekić Ajdukuša (76) priča da su muškarci iz Ričica većinom kruh svoj van države zarađivali kao “galantari”, klesari i zidari. U selu su samo žene i djeca živjeli, žene su brinule za polja i stoku, kopale, sadile, na leđima i drva i vodu prenosile.

M. B./epeha

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 16:34