StoryEditorOCM

PROSVJED U DUGOM RATU Radnici zaustavili promet (FOTO)

Piše PSD.
29. rujna 2011. - 15:10

Radnici koji rade na sanaciji troske (šljake) bivše tvornice ferolegura "Dalmacija" u Dugom Ratu organizirali su, zbog nezadovoljstva, mirni prosvjed te na pet minuta zaustavili promet.

- Idući tjedan, nakon sastanka s Vladinim potpredsjednikom za investicije Domagojem Miloševićem, moći ću vam kazati tko i zbog čega koči naš projekt. Imam, naime, pouzdane informacije da postoje ljudi koji nas pokušavaju zaustaviti - kazao je Matthew Hurley, predstavnik 'Landmark Property Managementa', britanskoga fonda sa sjedištem u Luksemburgu koji je prije pet godina, posredstvom svoje tvrtke 'Projekt uvala', kupio ugaslu dugoratsku tvornicu ferolugura 'Dalmacija' s namjerom da na njenome terenu izgradi elitni turistički kompleks.

- O nekakvoj manipulaciji radnicima nema ni govora! Nismo organizirali prosvjed, ali radnike sasvim razumijem. Da sam na njihovu mjestu i ja bih se bunio - istaknuo je Hurley dodajući kako je isfrustriran zbog prepreka s kojima se njegov poslodavac suočava u Hrvatskoj.

Optužba da je troska štetna po ljudsko zdravlje, tvrdi Hurley, čista je laž, izmišljotina lobija koji ne želi da se projekt 'Korenat Point' razvija sukladno prvotnim planovima. Kako bi dokazao taj navod, menadžer britanskog fonda novinarima je podijelio i opsežnu dokumentaciju koja sadrži laboratorijske potvrde da je s dugoratskom troskom sve u redu.

U 'Landmarku' nikako ne shvaćaju najnovije poteze državnih institucija jer tvrde kako se upravo Vlada obvezala sanirati 'crne točke', pri čemu je Dugi Rat bio jedna od najcrnjih.

Za kraj, Englez je još jednom poručio kako će idućega tjedna sve biti mnogo jasnije. Najgora je opcija, a s time se svi slažu, da brda nesanirane šljake ostanu na lokaciji koja naprosto vapi za prenamjenom.

- Taj nam materijal prije svega treba kako bismo ga, nakon sanacije, iskoristili za osiguranje nužne nosivosti terena. Bez njega nam nema ni buduće gradnje. Ukoliko se to ipak dogodi, ukoliko ostanemo bez tog materijala, a to mi je, vjerujte, teško i ti zamisliti, štetu za radnike i lokalnu zajednicu bit će nemoguće procijeniti - zaključuje Matthew Hurley.

VINKO VUKOVIĆ
Foto: Ante Čizmić / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:24