StoryEditorOCM
Dalmacijakaštelanke na preglede moraju u solin ili split

Pod ključem: mamograf ne radi tri mjeseca zbog bolesti djelatnika

Piše PSD.
11. rujna 2009. - 00:45

Prije četiri godine prikupljeno je pola milijuna kuna za mamograf u Kaštel Staromu, koji danas stoji neiskorišten

Dok žene iz brojnih hrvatskih gradova mjesecima čekaju na red za pregled, putujući pritom kilometrima iz mjesta gdje žive, više od 15.000 Kaštelanki ne mogu obaviti pregled na mamografu koji je u rad pušten prije točno četiri godine, i to u sklopu novouređenog RTG – dijagnostičkog odjela, za čije je opremanje u Domu zdravlja u Kaštel Starom izdvojeno gotovo tri milijuna kuna.

Pregled mamografom u Kaštelima ne može se obaviti više od tri mjeseca, a razlog tomu uredno je objavljen u samom Domu zdravlja i glasi: “Mamograf do daljnjega ne radi zbog bolesti djelatnika.”

- Da, upoznati smo s tim problemom pa su stoga žene iz Kaštela prisiljene na preglede, kao što su to godinama radile, odlaziti u Solin i Split. Ako se već prikupilo pola milijuna kuna za kupnju mamografa, što je hvalevrijedno, nedopustivim držim da razlog njegova nefunkcioniranja bude bolest djelatnika koji na njemu rade – smatra predsjednica kaštelanskog Kluba žena liječenih na dojci Bora Duvnjak.

- Kaštela su, ipak, veliki grad u kojemu žive tisuće žena i smatram da nedostatak zdravstvenog osoblja nije ama baš nikakvo opravdanje. Ništa ne može biti važnije od zdravlja čovjeka, u ovom slučaju žena koje zapravo najviše obolijevaju upravo od raka dojke – upozorila je Duvnjak.

S druge strane, ravnatelj Županijskog doma zdravlja dr. Miran Propadalo ističe kako je upoznat s trenutačnim nefunkcioniranjem mamografa u Kaštelima, te je obećao da će taj problem biti riješen do kraja ovoga mjeseca.

Dr. Propadalo: Zahtjevno očitavanje mamografije

- Nije problem sam pregled žena i samo funkcioniranje mamografa, nego očitavanje nalaza. Brojni radiolozi, kao ni liječnici, nisu dovoljno educirani za očitavanje tih nalaza, međutim ulažemo sve napore pri pronalasku visokoeduciranog kadra, pa makar se radilo i na ugovor o djelu – kazao je dr. Propadalo i dodao kako je pregled, odnosno očitavanje nalaza mamografije, itekako zahtjevan posao.

Nestručno iščitani nalaz može nanijeti veliku štetu za zdravlje svake žene – tvrdi dr. Propadalo.

Kako se o ovom problemu raspravljalo i na posljednjoj sjednici kaštelanskoga Gradskog vijeća, gradonačelnik Joško Berket je kazao kako će Grad ubuduće skrbiti o nekim poslovima oko domova zdravlja iako to nije u njegovoj nadležnosti.

- S obzirom da je sam okoliš svih domova zdravlja u Kaštelima jako zapušten, odlučili smo da Gradski komunalni pogon, iako to nije u našoj nadležnosti, održava zelene površine oko tih zdravstvenih ustanova. Isto tako donijet ćemo odluku o sufinanciranju djelatnika, kako bi Kaštela, kao drugi grad Splitsko-dalmatinske županije, napokon dobila ljekarnu koja će dežurati cijelu noć - kaže Berket.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2024 06:41