StoryEditorOCM
Dalmacijaagonija duga 12 godina

Petroslav Sapunar na ročište poslao sina: Suglasni smo s prijedlogom da se otvori stečaj nad "Diokomom Novim"

Piše PSD.
21. svibnja 2015. - 16:14
/ Suglasni smo s prijedlogom Financijske agencije (Fine) da se otvori stečaj nad "Diokomom Novim" – kazala je odvjetnička vježbenica Mija Šarić (iz zagrebačkog ureda odvjetnika Vlade Rebića) koja je u četvrtak došla na Trgovački sud u Splitu kao opunomoćenica direktora i vlasnika Petroslava Sapunara, predsjednika Skupštine Splitsko-dalmatinske i šogora Željka Keruma.

Za Sapunara je rekla da na sud nije mogao doći zbog bolesti.

- Ima virozu, a medicinsku dokumentaciju mogu dostaviti naknadno - odgovorila je na pitanja stečajnog suca.

Ročište je sazvano radi rasprave postoje li uvjeti za otvaranje stečaja nad posrnulom tvrtkom iz Planog iznad Trogira koja prema podacima iz postupka predstečajne nagodbe duguje 50,78 milijuna, od čega najviše bankama koje kao osiguranje naplate imaju hipoteke na nekretninama u Jelsi, Splitu i Okrugu koje su u vlasništvu tvrtki “Kerum” i “Koteks”.

"Diokom Novi" osnovao je Željko Kerum prije 12 godina kada je za 80 milijuna kuna u stečaju posrnulog "Diokoma", nekadašnjeg diva "Jugoplastike", kupio proizvodne pogone u Benkovcu i na Brodarici u Splitu.

Novoosnovana tvrtka je tada preuzela preko 800 radnika koje je morala zadržati tri godine, a proizvodnju obuće, sportskih i putnih torbi Kerum je sa splitske Brodarice prebacio u bivšu Plivinu tvornicu za preradu bilja u Planom koju je kupio za 32 milijuna kuna. Zatim je na Brodarici izgradio trgovački centar “Joker”, a dio zemljišta prodao je tvrtki “Dal-koning” koja je izgradila stanove POS-a.

"Diokom Novi" sada ima samo jednog zaposlenika i to direktora Petroslava Sapunara. Otvaranje stečaja je izvjesno, što znači da će tada sa Sapunarom biti raskinut radni odnos.

- "Diokom Novi" od imovine ima potraživanja i zalihe robe – uglavnom obuće koja se nalazi u Planom i u Benkovcu gdje je bila proizvodnja, te u komisiji u tvrtki "Borovo". Imao je trgovine koje su zatvorene, a prostori prodani. Prije dvije godine je zapošljavala 50 radnika. Tvrtka je imala dug prema dvoje zaposlenika, a te prioritetne tražbine je namirila tijekom postupak predstečajne nagodbe – kazao je na ročištu Goran Sapunar, sin direktora. Po punomoći je zastupao tvrtku u postupku predstečajne nagodbe.

U popisu imovine "Diokoma Novog" nisu proizvodni pogoni u Planom i u Benkovcu, a Goran Sapunar je izbjegao odgovoriti što je s tim nekretninama.

Fina je u ožujku sudu podnijela prijedlog za pokretanjem stečaja nakon što tvrtka s vjerovnicima nije uspjela sklopiti predstečajnu nagodbu. Zatim je sud pokrenuo prethodni postupak utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečaja.

Fina je jučer sudu dostavila potvrdu da je "Diokom Novi" 90 dana u neprekidnoj blokadi zbog nepodmirenih obveza za plaćanje koja iznose 4,24 milijuna kuna.

Ako sud narednih dana otvori stečaj, stečajni upravitelj će utvrditi točne dugove tvrtke i jesu li bivšim radnicima plaćeni svi doprinosi na plaće, koliko potražuje Porezna uprava za neplaćene poreze...

Tanja Gattin Zebić
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 16:05