StoryEditorOCM

PAKUJU KUFERE Puna nam je kapa kotrljajućeg kamenja, selimo se iz Omiša!

Piše PSD.
28. siječnja 2012. - 22:57
Jerčići pakiraju kufere. Mladoj obitelji koja živi u neposrednom podnožju omiške Babnjače, na adresi Put Vrila 4, puna je kapa kotrljajućega kamenja. Odluku su donijeli i više ih nitko ne može od nje odgovoriti.

− Mnogi se čude našem potezu, a ja se čudim njima. Baš me zanima kako bi se oni osjećali kad bi svake večeri išli na spavanje moleći Boga da se ujutro probude i da ih stijena ne poklopi − kaže nam Ana Jerčić. Priznaje nam da se još uvijek nije oporavila od šoka doživljenog prije osam dana kada je, kako kaže, svjedočila užasu gorem od potresa.

Uslijed olujnog nevremena s brda Babnjača odlomilo se, podsjetimo, nekoliko kamenih gromada, pri čemu se ona najteža probila do dnevnog boravka Anina susjeda Joze Jerčića umalo ga usmrtivši, dok je tek nešto lakši kameni blok svoj put okončao samo nekoliko metara od sobe u kojoj su tog 20. siječnja spavala Anina djeca, trogodišnja Dora i jednogodišnji Mate.

Ana priznaje da joj se i danas noge tresu pri pomisli što se njezinoj djeci moglo dogoditi. A upravo se zbog djece, u dogovoru sa suprugom Domagojem, odlučila do daljnjega preseliti u Podašpilje, selo u omiškome zaleđu.

− Nakon što je planinar Ivica Matković pri obilasku opasnih stijena nogom odvalio stotinjak kilograma težak kamen, prestali smo se dvoumiti. A pogotovo nakon što smo iz novina doznali da nam se doslovno poviše glave nalazi 12 tona teška stijena koja se već odvojila od litice − veli Domagoj Jerčić, na kojemu se vidljivi podočnjaci od neprospavanih noći.

− Vidio bih vas kako biste zaspali nakon svega što se dogodilo. Mi smo svi još uvijek pod stresom, bojimo se za vlastite živote, a najgore od svega je što nas nitko ne obavještava što nam je činiti − objašnjava Domagoj koji je, kao dokaz da nevolja nikad ne dolazi sama, prije točno mjesec dana ostao bez posla. Najavljena sanacija, koju bi Ivica Matković s kolegama penjačima trebao početi u utorak, posebno ljuti Jerčiće. Pitaju se, naime, tko im može jamčiti da planinari nehotice neće izazvati nove odrone.

Dok se ne sanira...

− Dora je nakon svega počela povraćati, a obiteljska pedijatrica nam je kazala da je vjerojatni uzrok tome šok koji je doživjela nakon pada stijena. Iako su joj samo tri godine, svega je svjesna, pa stalno govori o tom nesretnom kamenju − kaže Ana Jerčić, uvjerena da će se s preseljenjem vratiti mir u njezinu obitelj.

− Nije se lako seliti, ovo je naš dom, ali moramo ga privremeno napustiti jer nam ovdje nitko ne može jamčiti sigurnost, barem dok te čelične sajle ne budu postavljene, za što će, čujem, trebati najmanje 10 dana. Premda je nemoguće izračunati kamo bi se, u slučaju pada, otkotrljala uočena gromada od 12 tona, kuća Jerčićevih − poznavanje fizike nije vam potrebno − prva je na udaru.

Domagoj se stoga dao u izračun vremena potrebnog za bijeg. Budući da je ekipa HTV-a “uhvatila” trenutak kako stijena odlomljena pri Matkovićevu spuštanju mete sve pred sobom jureći prema njegovu dvorištu, nekoliko je puta pregledavao snimku i mjerio vrijeme.

− Pet sekundi joj je trebalo da s brda doleti do naše kuće. E sad, recite vi meni imam li ja tih pet sekundi, pa čak i ako imam ako sam uočio da stijena pada, što u tom vremenu mogu učiniti? Ništa! I zato odlazimo dok se opasne stijene ne saniraju − zaključuje Domagoj Jerčić.

vinko vuković
Snimio jakov prkić/cropix

‘Potilaj tu stinu kod dlugih ljudi’

− Trogodišnja Lara baki je nekidan rekla: “Bako, molin te potilaj tu stinu kod dlugih ljudi”, a meni zna reći: “Mama, ja ti se još sva tlesen” − kaže Larina majka Ana.


Jozi danas nova taraca

Radnici nastavljaju s popravljanjem kuće Joze Jerčića na koju je prošle subote sletjela kamenčina probivši joj krov. Stijena je smrvljena i uklonjena iz dnevnog boravka, a u petak je postavljana oplata kako bi se u subotu nalila nova ploča.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 04:53