StoryEditorOCM

"Ovakvo što u Njemačkoj ne bi bilo moguće"

Piše PSD.
30. travnja 2011. - 00:11

Na poziv članova Udruge “Barbarinac” i Udruge oboljelih od azbestoze, u posjet Vranjicu stigli su članovi Predsjedništva Europske asocijacije za opasnost od azbesta (European Asbestos Risks Association – EARA) dr. Paolo Tomatis i kapetan Ferruccio Diminich, zajedno s članom njemačkog parlamenta i glasnogovornikom za poslove Europske unije Manuelom Sarrazinom. Ono što su vranjički gosti vidjeli doslovno ih je zgrozilo.

Nezamislivo!

− Ovo je skandalozno! Svjestan sam da je uklanjanje azbesta dugotrajan proces, te financijski i tehnički vrlo složen, ali ovdje kod vas nije se učinilo apsolutno ništa − oštar je bio Tomatis.

− Vidio sam ono što stvarno nisam mogao zamisliti da je moguće. Nevjerojatno je ovo što su nam naši hrvatski prijatelji pokazali − zgrožen je bio njemački parlamentarac, te dodao: − Ovakvo što u Njemačkoj ne bi bilo moguće.

Moram priznati da ne poznajem vaše zakone, ali kod nas bi kazne za ovu situaciju bile drakonske, premda nemojte misliti da je u mojoj zemlji sve idealno.

Lovre Grgić, voditelj Udruge “Barbarinac”, koji je ekologe i vodio “stazom azbesta” od bivše tvornice “Salonit”, preko nogometnog igrališta izgrađenog na azbestnom otpadu do Mravinačke kave, kazao nam je da su prije mjesec dana uputili otvoreno pismo Jadranki Kosor s tri zahtjeva.

Prvi je da se iz sustava uklone svi odgovorni za višegodišnju pljačku i trovanje stanovništva, drugi da se provede tehnička revizija svih dosad obavljenih tzv. sanacija, i treći da se raspiše međunarodni natječaj kojim će se pozvati tvrtke s jasnim i kvalitetnim referencijama za sanaciju azbesta kako bi prenijele svoje znanje domaćim tvrtkama.

Zahtjevi ‘Barbarinca’

Premda im je obećano pozitivno rješavanje zahtjeva i premda su postavili razuman vremenski rok, do danas se, naravno, ništa nije dogodilo. Grgo Mandić, predsjednik Udruge oboljelih od azbestoze, i sam već godinama pod teretom te neizlječive bolesti, kaže kako se nada da će izvještaj troje europskih stručnjaka koji će oni nakon povratka u svoje domovine podnijeti Bruxellesu, biti dodatni poticaj odgovornima u Hrvatskoj da konačno počnu raditi svoj posao.

‘Nevjerojatno je ovo što smo vidjeli’, komentirali su europski stručnjaci nakon posjeta ‘Salonitu’   Nikola Vilić / CROPIX
Diminich, inače hrvatskog podrijetla, zgrozio je i sebe i nas izjavom kako ovaj vranjički dio Lijepe naše treba učiniti betonskim bunkerom poput Černobila, jer se na sanaciji vrlo malo radilo, a i to što se napravilo nije bilo profesionalno odrađeno. Inače, svake godine 28. travnja EARA u drugom gradu Europe obilježava Dan žrtava azbesta. Ovaj put domaćin je bila “mala Venecija”.

Milena BUDIMIR

Vlada ima plan sanacije Mravinačke kave

Vlada je jučer utvrdila plan konačne sanacije Mravinačke kave u negdašnjoj tvornici “Salonit” s 18 milijuna kuna. Dio tog iznosa, kako se čulo na Vladinoj sjednici, bit će utrošen na zbrinjavanje 32 radnika “Salonita”.

− Fond za zaštitu okoliša ovih će dana raspisati javni natječaj za obavljanje radova na Mravinačkoj kavi, gdje je odlagan vrlo opasan otpad “Salonita” − izvijestila je članove Vlade državna tajnica u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nike Sudarević.

V.M.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:59