StoryEditorOCM
DalmacijaTA DIVNA STVORENJA

Otvorio akvarij u Vranjicu jer sa Splitom nije htio imati posla

Piše PSD.
11. svibnja 2014. - 22:08
Tipična starinska dalmatinska kuća iz 19. stoljeća na južnoj vranjičkoj rivi ničim ne odaje kakav se čudesni svijet krije unutra. Poznata je, u njezinu prostranu dvoru na balote je igra dotur Luigi iz Maloga mista, a uz fasadu načelniku je Roko Prč dostavlja biru. Kad – hop s lijeve strane u bazenu se hladi – velika glavata želva.

Čim priđeš prag, pozdrave te golubi i raže. To je ulaz u najveći morski akvarij u državi, koji je u Vranjicu uredija Komižanin Kuzma Mariani i njegovo sedmero dice. U dišpet Oceanografskom institutu na Marjanu koji je dičici i fureštima zatvorija vrata prije četrdesetak godin, a bazene pretvorio u mrjestilište. Kako tamo građani više ne ulaze, tko zna šta je unutra...

Veliki Split nastavija je s velikin ambicjunima, pa je u kupališnoj zgradi na Bačvicama ostavija prostor za golemi gradski akvarij. I doslovno ostavija jer je taj prevridni prostor i danas, dvadesetak godin nakon gradnje, prazan i nikakav. Nije bilo političke volje. A nismo se baš razbacivali ni pažnjom za djecu i goste.
No, šjor Kuzma je uspija, tri godine je radija ka crv, uložija ko zna koliko. A možda je moga proći i jeftinije da je zatražija koncesiju za splitski akvarij?

– Sa Spliton imat posla?! Ajme, ne fala. Mislija san najprije na to, ali moraš se uplest u politiku, danas su ovi na vlasti, sutra su oni, a čovik koji bi tija nešto radit nastrada! Ovdje iman svoje kvadrate i miran sam.

– Prostor je ka stvoren za ugostiteljstvo?
– To mi je prejednostavno. Ovde je prava akcija. Ajmo naprid. Imamo obić dvadeset i pet bazena – zove.

Ne zna čovik di bi gleda, rič je o jadranskim ribama i glavonošcima, sve su više-manje poznate vrste, ali kad zaroniš doli se sve to razbiži, gledaju te ka monstruma, a ovde su mirne, već su naučile na ljude. Iz “manjih” akvarija s dvadesetak iljada litara gledaju nas velike murine i ugori, kirnje, škarpine, švoji, saruni, sipe, ubotnice, lubini, trlje, jastozi i hlapi, raci samci vire iz školjaka... Jo koji bi se ovde obid moga učinit! A vidi morske konjiće!



Ali najveća atrakcija “Split Aquariuma” je ogromni stakleni bazen s morskin pasima i gofima u sredini, zaprema 100 iljada litara vode, a stijenke od kaljenog stakla debele su pet centimetri! Kako se samo praćakaju lipo unutra, siti i zadovoljni, najveći morski predatori kroz caklo pare dobri ka kućni pasići. U ovome su akvariju potopljena rebra prave drvene gajete.
– To je sve lipo, al dođite vidit motore svega ovoga – poziva Kuzma u strojarnicu.

More se pumpama siše iz podzemlja, prolazi kroz tri preljevna bazena, prvi filter, UV filter, proteinski filter... Ostaje čisto ka s Palagruže, moš ga pit.
– Ka bolnica, sustav ne smi minut ostat bez struje. Zato je ovde automatski generator, pali se čin nestane napajanja, a cili sustav se kontrolira i dojavljuje priko mobitela. More cilo vrime cirkulira kroz bazene, upumpava se zrak, a pod di posjetitelji prolaze je na pajete – kaže Mariani.

– Odakle riba? S peškarije – zafrkavamo.
– Ma kakvi, u kontaktu san s ribarima, iman svoj brod i opremu za privozit ribu.
– Koliko je morskih vrsta?
– Priko 130. A imamo i nešto ričnih, da naša dica vide i to, vodene kornjače i brazilske kajmane, male krokodile...
– Velika stvar za Dalmaciju...
– I je velika. I puno, puno posla i ljubavi.



DAMIR ŠARAC
FOTO: JADRAN BABIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:32