StoryEditorOCM
Otocine daj se, floki...

U poznatom hvarskom restoranu obitava neobičan gost. Živa je atrakcija, djeca ga obožavaju: ‘Ne viđa se svaki dan...‘

Piše Stjepan Mijat Zaninović
24. srpnja 2024. - 07:28

Restoran "Gariful" jedan je od najprepoznatljivijih brendova grada i otoka Hvara. Vlasnik, Ivan Gospodnetić, svake godine obogaćuje ponudu pa je tako "Villa Gariful" bila prva smart-vila u Dalmaciji, ali motiv za pisanje ovog članka nije vila u kojoj je “sve na botun” već restoran u kojemu je pod akvarij.

Do prije 15 godina, restoran “Gariful” imao je akvarij s ribama u zidu gdje je sada komin. Gosti su se zaustavljali diviti jastozima, hlapovima, škarpinama, kirnjama… I onda je akvarij nestao. Barem su to mislili slučajni prolaznici.

Oni koji su stvarno ušli u restoran “Gariful” znali su da se akvarij samo premjestio. Posljednjih 15 godina, gosti i zaposlenici restorana hodaju po vodi, točnije moru (točnije staklu ako ćemo cjepidlačiti), a pred restoranom obavljaju zanimljive aktivnosti.

Pod njima plivaju ušate, skrivaju se kirnje i poziraju jastozi i kuke (Scyllarides latus) koji mogu završiti na tanjuru gosta dovoljno duboka džepa. No, našu pozornost je privukao morski pas.

image

Floki u svom dnevnom boravku

“Gariful” nam je otkrio da se zove Floki, a mlađi član naše ekipe (3,5) je oduševljeno skakao po staklu svaki put kada bi Floki prošao ispod njenih nogu. “Gariful” nam je rekao da djeca često tako reagiraju jer nemaju priliku vidjeti morskog psa svaki dan, a kaže da ih ima “more” koji krenu pjevati “Baby Shark”.

Za kraj smo pitali vlasnika što će biti s Flokijem na kraju sezone, na što nam je odgovorio da će i ovogodišnji Floki biti pušten u more.

image

Floki u svom dnevnom boravku

image

Djeci je vidjeti jastoge velik doživljaj

image

Tamo tamo duboko, vidi se kuka

image

U akvariju imaju vršu koju koriste kao kućicu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 22:08