StoryEditorOCM
OtociATRAKTIVAN PROGRAM

Na festivalu ‘Dani u Vali‘ u Starom Gradu na otoku Hvaru slavit će se pomorska baština, a među atrakcijama je i ‘Ples jedara i svijetla‘

Piše Ljubica Vuko
21. rujna 2022. - 16:23

U organizaciji Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine "Cronaves" iz Splita, Grada Staroga Grada i Turističke zajednice Staroga Grada od. 22 do 25. rujna 2022. održat će se 4. međunarodni Festival brodova, mora i mornara "Dani u Vali" – Stari Grad 2022., najavljuju organizatori u priopćenju koje potpisuju Plamenko Bavčević, predsjednik Cronavesa i Antonio Škarpa, gradonačelnik Staroga Grada na otoku Hvaru.

Na festivalu se očekuje oko 60 brodova iz Hrvatske koji dolaze u organizaciji udruga koje se bave očuvanjem hrvatske pomorske baštine. Sudjeluju tradicijske barke iz Rovinja, Pule, Mošćeničke Drage, Opatije, Selca, Malinske, Krka, Malog Lošinja, Pašmana, Drvenika, Prvić Šepurine, Betine, Murtera, Jezera, Korčule, Vele Luke, Lovrana, Opuzena, Komiže, Splita, Vrboske i grada Hvara.

Zemlja partner i specijalno počašćeni gost ovogodišnjih Dana u Vali je Republika Slovenija. U organizaciji nautičke revije i portala E Morje, Republiku Sloveniju će predstaviti posade pet tradicijskih brodova uz podršku Pomorskog muzeja »Sergej Mašera«, Fakulteta za pomorstvo i promet te Društvo ljubitelja starih barki iz Pirana, Društvo starih barki iz Izole i Turističkih zajednica Izole i Portoroža.

Uz svakodnevne promotivne plovidbe svih sudionika, kako najavljuju organizatori, održat će se i veslačka regata komiških gundula, a u veslanju će se okušati najmlađi Starograđani.

Jedna od festivalskih atrakcija na moru bit će i promotivno tradicijsko veslanje u kojem će sudjelovati, ženske posade neretvanske lađe i slovenskog topa "Folega", ravnopravno uz bok muškoj posadi kutera Hrvatske ratne mornarice.

image

Leut Slobodna Dalmacija na Danima u Vali 2016.

Bozidar Vukicevic/Cropix

Organizatori nadalje navode kako će se pored posebno osmišljenog programa plovidbe revijskog i natjecateljskog karaktera tijekom ovog međunarodnog festivala održati razne izložbe i predavanja s temom hrvatske maritimne tradicije dok će se na legendarnom trgu Tvrdalju održavati kulturno-zabavni programi strogo primjereni ovoj vrsti događaja.

Mjesto u festivalskom programu imat će i delegacije gradova prijatelja Staroga Grada Samobora i Rugvice koji će festivalskim posjetiteljima predstaviti svoje običaje, domaće proizvode i gastronomske specijalitete kraja iz kojeg dolaze.

Festivalski program na moru završava u subotu 24. rujna 2022. velikom noćnom paradom "Ples jedara i svijetla" uz svjetlosne efekte i glazbu, a na kopnu koncertom skupine ABBA real tribute band.

- Zadovoljni smo što su "Dani u Vali" osim od strane Staroga Grada prepoznati u Splitsko dalmatinskoj županiji te Hrvatskoj turističkoj zajednici i resornim ministarstvima RH. Vrlo cijenimo i izniman doprinos kao i odaziv za sudjelovanje na festivalu od strane svih udruga i brodara od Istre do juga Hrvatske jer jedino zajedno možemo stvoriti jednu kulturnu manifestaciju koja će biti prepoznata i izvan hrvatskih granica – izjavio je Plamenko Bavčević, predsjednik Udruge Cronaves.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 22:09