StoryEditorOCM

mediteranska baština‘Slobodna‘ u Francuskoj: pogledajte fotografije s velikog pomorskog festivala, splitska udruga ‘Cronaves‘ predstavljala je Hrvatsku

Piše Ljubica Vuko
15. travnja 2022. - 08:34

Francuski grad Sete ovog je tjedna centar Mediterana. Upravo se od 12. do 18. travnja 2022. održava najveći mediteranski pomorski festival "Escale a Sete", koji je, kako kaže Plamenko Bavčević, predsjednik udruge "Cronaves", jedna velika fešta gastronomije, kulture, glazbene umjetnosti i pomorske tradicije.

Sve to vidi se i osjeća kroz okuse i mirise na svakom koraku. Luku krase najveći svjetski i europski jedrenjaci, pažnju brojnih gostiju, najviše Francuza, ali i stranaca, plijene drveni brodovi s povijesnim "štihom", prezentiraju se drevne pomorske vještine, uživa u jelima koje su nekada pripremali stari, a i danas prijaju nepcima. I uza sve to pjeva se, svira i pleše na svakom koraku, a tu su i razni suveniri koji će posjetiteljima evocirati uspomene na ovaj događaj.

image

Hrvatski element u francuskom gradiću

image

Hrvatski element u francuskom gradiću

image

Hrvatske delicije

image

Hrvatski dan

Udruga za očuvanje hrvatske maritimne baštine "Cronaves" iz Splita, u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, organizirala je predstavljanja naše zemlje, naše bogate maritimne baštine, tradicionalne hrvatske kuhinje, autohtonih proizvoda i promociju turističke i nautičke ponude.

Domovina mora

"Cronaves" je organizirao i izložbu "Hrvatska domovina mora", a Hrvatsku predstavljaju i Udruga "Palagruza" iz Komiže, kojoj su se pridružili i UNESCO Geopark Viški arhipelag te Grad Vodice. Posjetitelji mogu vidjeti komišku sandulu "Molo Palagruza" i komiške gundule "Jurkovica" i "Lučica" te gajetu "Mila" iz Šepurina na otoku Prviću.

Brojni posjetitelji svraćaju na hrvatski štand, a poseban je ugođaj bio u četvrtak kad je upriličen Hrvatski dan.

image

Hrvatske delicije

image

Hrvatski dan

image

Hrvatski dan

- Republika Hrvatska sudjeluje u programu pod motom "Hrvatsko more i drveni brodovi" te svojim sudjelovanjem ujedno obilježava 30. obljetnicu svog međunarodnog priznanja. Ovaj festival izuzetna je prigoda za predstavljanje hrvatske mediteranske dimenzije - bogate hrvatske maritimne baštine, pomorske tradicije, starih ribarskih obrta, kulture, gastronomije - istaknula je dr. sc. Senka Burić, privremena otpravnica poslova u hrvatskom veleposlanstvu u Francuskoj Republici u Parizu.

Zadovoljstvo suradnjom iskazali su i gradonačelnik grada Sete Francois Commeinhes i direktor ovog festivala Wolfgang Idiri.

Ugođaju Hrvatskog dana pjesmom su pridonijeli "Kaštelanski pivači", kao i proizvodi hrvatske tradicionalne kuhinje. Na festivalu je posebno predstavljen "geofood" koncept, koji valorizira sirovine i proizvode nastale na području geoparka Viški arhipelag.

19. travanj 2024 00:13